Een tulband cake ziet er al snel feestelijk uit. Laat je creativiteit gaan en versier hem naar eigen wens. Voor deze tulband gebruikte ik een topping van witte glazuur van poedersuiker en lavendel uit eigen tuin. Lavendel om mee te koken kun je overigens ook gewoon kopen, bijvoorbeeld hier. Naast een mooie kleur geeft het ook een aromatische zachtheid aan gerechten. Je kunt er o.a. ook thee van zetten.
Heb je een Nordic Ware bakvorm in je bezit, dan komt het helemaal goed!
- 300 gram bloem
- 50 gram amandelmeel
- 6 gram bakpoeder
- 300 gr suiker
- 300 gr boter, op kamertemperatuur
- 1 tl vanille-extract
- ¼ tl zout
- 2 citroenen sap en rasp
- 6 eieren, op kamertemperatuur
- 100 gram poedersuiker
- lavendel of andere eetbare bloemetjes
En verder nodig: een tulbandvorm van ongeveer 2,4 liter inhoud
- Verwarm de oven voor op 160 °C en vet of spray een tulbandvorm in.
- Bloem, amandelmeel, bakpoeder zeven.
- Doe de suiker, boter, het vanille-extract, zout en de citroenrasp in een kom en klop deze enkele minuten tot een romig geheel.
- Voeg één voor één de eieren toe, terwijl je doorklopt.
- Citroensap beetje bij beetje toevoegen.
- Voorkom schiften door alvast beetje bloem toe te voegen.
- Daarna spatel je de gezeefde bloem, amandelpoeder en bakpoeder door dit mengsel, probeer daarbij de luchtigheid te behouden.
- Doe het beslag in de tulbandvorm en bak deze in 60 minuten goudbruin en gaar. Een houten prikker moet er droog uitkomen.
- Laat de tulband 10 minuten afkoelen in de vorm en stort deze vervolgens op een rooster om verder af te koelen.
- Garneer de tulband pas als hij helemaal is afgekoeld.
- Maak nu het glazuur door de poedersuiker te mengen met 1 eetlepel water.
- Roer heel goed tot de gewenste dikte; is je glazuur nog te dik, voeg dan nog een klein beetje water toe, is hij te dun, voeg dan nog wat poedersuiker toe.
- Giet de glazuur over je tulbandcake en laat het er een beetje vanaf en overheen lopen.
- Bestrooi met de lavendel, zet er eventueel nog een bloem in uit eigen tuin en steel de show!
Je kunt ook wat lavendel door het deeg mengen. Spatel het dan gelijk met de gezeefde bloem door het beslag.
Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker !
Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!