Een tulband cake ziet er al snel feestelijk uit. De naam is een verwijzing naar het oosterse hoofddeksel, de tulband, waar deze cake enigszins op lijkt. Het basisrecept is heel makkelijk. Laat je creativiteit gaan en versier de cake naar eigen wens en smaak met chocolade, glazuur, nootjes, geraspte limoen of citroen, muntblaadjes, eetbare bloemen, lavendel of fruit. Of koop kant-en-klare decoratiestrooisels en toppings in de supermarkt. Deze tulband versierde ik met kokoscrème, geschaafde kokos, limoen en aardbeien.

Voor de tulband-cake:

  • 300 gram bloem
  • 50 gram amandelmeel
  • 6 gram bakpoeder
  • 300 gram suiker
  • 300 gram boter, op kamertemperatuur
  • 1 theelepel vanille-extract
  • ¼ tl zout
  • 1 citroen sap en rasp
  • 6 eieren, op kamertemperatuur
  • boter of bakspray om de vorm in te vetten

Voor de topping:

  • 150 g boter
  • 1 eetlepel mascarpone
  • 250 g poedersuiker, gezeefd
  • 2 eetlepels kokoslikeur of -siroop
  • 2 eetlepels geraspte kokos of zgn. kokoschips
  • rasp van 1 limoen
  • doosje aardbeien

En verder nodig: tulbandvorm van ±2,3 liter, mixer of KitchenAid

  • Verwarm de oven voor op 160 °C (hete lucht) of 170 °C (elektrische oven) en vet of spray een tulbandvorm goed in.
  • Zeef bloem, amandelmeel en bakpoeder samen in een kom.
  • Doe de suiker, boter, het vanille-extract, zout en citroenrasp in een kom en klop deze enkele minuten tot een romig geheel.
  • Voeg nu een voor een de eieren toe, terwijl je doorklopt.
  • Terwijl je door blijft kloppen nu het citroensap beetje bij beetje toevoegen.
  • Voorkom schiften door alvast een klein beetje bloem toe te voegen.
  • Spatel het bloemmengsel er in delen voorzichtig door, probeer daarbij de luchtigheid te behouden.
  • Doe het beslag over in de tulbandvorm en bak deze in ±60 minuten goudbruin en gaar. Prik met een satéprikker in de cake. Komt de prikker er droog uit, dan is de cake gaar. Kleeft er nog beslag aan de prikker dan kun je hem nog even in de oven laten staan.
  • Laat de tulband 10 minuten afkoelen in de vorm en stort hem vervolgens op een rooster.
  • Garneer de tulband pas als hij helemaal afgekoeld is.
  • Smelt voor het glazuur de boter met mascarpone in een pan.
  • Voeg de suiker en de kokoslikeur of kokossiroop toe en meng goed.
  • Schenk het mengsel in een kom en laat even afkoelen.
  • Mix op de hoogste stand tot een dik glazuur. Dit duurt even dus heb geduld.
  • Giet het glazuur op de bovenkant van de tulband en versier meteen met geraspte kokos of kokoschips en de geraspte limoen. Serveer met verse aardbeien.

Op deze website vind je verschillende creaties terug dus ben je op zoek naar inspiratie, zoek dan hier op ‘tulband’.

Ben je op zoek naar een mooie tulbandvorm? Kijk dan eens of je een vorm van Nordic Ware kunt vinden, deze zijn bij de meeste kookwinkels en via internet verkrijgbaar.

Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker !
Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!

Eet smakelijk!