Dit recept komt uit de Amerikaanse staat New Mexico. Het stadje Santa Fe heeft een geweldige on-amerikaanse eetcultuur met heerlijke restaurantjes en terrasjes. Ik kocht er een prachtig kookboek in 2012 over taco’s met 75 verschillende vullingen!. Vele jaren eerder, in 1999, vond ik al een Nederlands kookboek met de titel “De keuken van Santa Fe”. Ik heb het heel veel gebruikt en het is nog steeds verkrijgbaar! Onderstaande recepten komen uit beide boeken. De combinatie van vlees en geitenkaas komt veel voor in de New Mexicaanse keuken. De friszure appels zijn een perfecte combinatie met de kip en de romige geitenkaas. Samen met mijn favoriete Mexicaanse salsa (Pico de Gallo) en een schepje guacamole heb je een zonnige maaltijd! Met nog wat andere eenvoudige vullingen (zie ingrediënten) maak je een heel Mexicaans buffet waarbij iedereen zijn/haar eigen tortilla of taco kan vullen!
Wil je een keer, zelf, échte maistortilla’s maken? Klik dan hier voor het recept!
Tortilla’s met vulling (8 stuks, 4 personen)
- 8 kleine zachte tarwebloem tortilla’s (mini’s, 15 cm doorsnede). Voor echte maistortilla’s klik hier!
- 2 tenen knoflook
- 500 gram kipfilet
- olijfolie om in te bakken
- 2 tl chilipoeder
- 1 tl oregano
- 2 tl (gerookt) paprikapoeder
- 100 ml appelsap of appel cider
- 2 zure appels (granny)
- citroensap
- 200 gram zachte of harde geitenkaas (of kies een andere kaas: feta of gewone Hollandse kaas)
- 1 klein zakje pijnboompitten
- Optioneel: een verse jalopenopeper (groen, zie foto) of uit een potje (verkrijgbaar bij de supermarkt bij de Mexicaanse ingrediënten)
Guacamole
- 1 rijpe avocado
- Sap van limoen of citroen naar smaak
- 1 kleine teen knoflook
- optioneel: een fijngehakte stevige tomaat en 1,5 el fijngesnipperde ui en fijngehakte koriander
- Peper en zout
Salsa “ Pico de Gallo”
- 1 vleestomaat in kleine blokjes gesneden (zonder het sap)
- 1 kleine, fingehakte, rode ui
- 1 teen fijngehakte knoflook
- 3 el fijngesneden koriander
- 2 el zonnebloemolie
- 2 el rode wijn azijn
- Naar smaak: verse jalopenopeper of uit een potje (fijngehakt)
- Peper en zout
Extra, snelle vullingen:
- blikje chilibonen (alleen opwarmen)
- blikje maïskorrels (alleen opwarmen)
- 200 gram gehakt rul bakken met tl paprikapoeder, 1l chilipoeder, 1 teen knoflook, een eetlepel tomatenpuree en een gesnipperd uitje
- zure room
- fijngesneden ijsbergsla
- potje pittige/milde tomatensaus (bij de Mexicaanse ingredienten)
Andere extra’s:
- naturel tortilla chips in een vuurvast schaaltjes bestrooien met jong belegen geraspte kaas, stukjes tomaat en 8 -10 minuten in een oven van 160 graden Celsius (Nacho’s)
- taco’s
Guacamole
- Pureer de avocado met een deel van het limoensap, de fijngehakte teen knoflook en breng op smaak met peper, zout en resterende limoensap.
- Pureren kan in een vijzel of in een blender; officieel mag de guacamole nog een grove structuur hebben.
- Roer er eventueel nog de tomaatblokjes, de uitjes en/of koriander doorheen (niet mee pureren).
Salsa Pico de Gallo
- Meng de gehakte ingrediënten en laat minimaal 2 uur intrekken.
- Maak op smaak met peper en zout.
- Voor deze salsa mag je de ingrediënten niet te fijn snijden (met de hand en niet in de blender!).
Vulling van de tortilla’s
- Snij de appel in kleine blokjes en besprenkel met wat citroensap.
- Snij de kipfilet in kleine stukjes en bestrooi met een beetje zout.
- Hak de knoflook fijn en meng met een beetje zout tot een pasta.
- Bak de kip in de olie mooi bruin en zet het vuur lager.
- Voeg de knoflook pasta toe en gaar op laag vuur.
- Voeg de kruiden toe en het appelsap (of de cider).
- Laat de vloeistof inkoken tot een siroop.
- Haal van het vuur en voeg de appelstukjes toe.
- Zorg dat het enigszins warm blijft (maar niet op het vuur zetten; dan wordt de appel zacht).
- Hak de geitenkaas in kleine brokjes en zet apart.
- Rooster de pijnboompitjes en zet apart.
Opdienen
- Verwarm de tortilla’s (heel even in het zakje in de magnetron, in de pan of in het tostiapparaat) en houd ze warm in een vochtige, warme theedoek. Voor de bereiding van echte maisstortilla’s: klik hier.
- Vul ze met het warme kip-appel mengsel en strooi de geitenkaas eroverheen.
- Serveer met de salsa Pico de Gallo en guacamole (ernaast).
- Garneer met een schijfje limoen en pijnboompitten.
- Optioneel, voor extra pit: strooi er nog wat gehakte jalopeno peper over.
- Kijk bij de ingredienten (onderaan) voor extra vullingen om er een Mexicaans ” buffet” van te maken!
Tip: je kunt deze vulling ook voor taco’s gebruiken!
Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker ! Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!