Zoete rijstcake van risotto met hazelnoten, amandelen en citroen. Een lekker Italiaans nagerecht maar natuurlijk ook geschikt als zoet tussendoortje bij de koffie of de thee. Gebruik geen gewone rijst maar echte risotto-rijst. Deze neemt veel beter het vocht op. Heb je geen Limoncello of gebruik je liever geen alcohol, dan kun je deze ook gerust weglaten. Je kunt de cake ook maken met enkel amandelen of met een deel pijnboompitten. Omdat ik niet voldoende amandelen in huis had gebruikte ik een deel hazelnoten. Combineer gewoon wat je lekker lijkt of wat je in huis hebt.
Voor zeker 24 blokjes:
- gezouten boter voor het invetten
- 5 eetlepel paneermeel of fijn gedroogd broodkruim
- 825 ml volle melk
- 170 gram arborio of carnaroli risottorijst
- 185 gram fijne kristalsuiker
- 5 middelgrote eieren, losgeklopt
- 60 gram gepelde hazelnoten, grof gehakt
- 60 gram blanke amandelen, grof gehakt
- 110 gram citroenrasp (bakje, Dr Oetker)
- geraspte schil van 1 (bio)citroen
- 4 eetlepels Limoncello
- poedersuiker voor het bestuiven
- En verder nodig: rechthoekige ovenschaal of bakblik van ± 22 x 30 cm en ± 5 cm diep
- Breng de melk in een ruime pan aan de kook. Roer de rijst erdoor en laat hem ongeveer 30 minuten op laag vuur koken tot alle melk is opgenomen en de rijst gaar is.
- Roer de suiker erdoor, neem de pan van het vuur en laat de rijst een klein half uurtje afkoelen.
- Vet de ovenschaal in met boter en bestrooi met paneermeel. Schud het overtollige eruit.
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Roer de eieren, hazelnoot, amandel, citroenrasp en -schil door de rijst. Roer goed door.
- Voeg de limoncello toe en spatel hem door de rijstebrij.
- Schep het rijstmengsel in de ovenschaal en bak het 1 uur in het midden van de oven. Dek de bovenkant na ongeveer 30 minuten af met aluminiumfolie als hij te donker wordt.
- Neem de schaal uit de oven en laat het rijstgebak koud worden.
- Snijd de rijstkoek met een scherp mes in blokjes van ± 5 x 5 cm en bestuif met wat poedersuiker. Een glaasje Limoncello smaakt er heerlijk bij 😉
Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker ! Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!