Een heerlijk rijstgerecht met tomaat, pittige blauwe kaas en zelfgemaakt broodkruim. Gebaseerd op het recept uit het prachtige en inspirerende nieuwe groente-kookboek van Mari Maris. De witte wijn en extra knoflook heb ik zelf toegevoegd. Ook heb ik meer olijven en kappertjes gebruikt en wat citroenrasp en sap toegevoegd. In het originele recept staat nog dat je crème fraiche of geitenkaas kunt toevoegen maar ik had het niet in huis en vond het zonder ook heerlijk. Verse salie is eigenlijk onmisbaar en ik kan het gelukkig nog steeds plukken uit mijn kruidentuin.
Voor 4 personen
- 2 el olijfolie
- 1 (rode) ui, fijngesnipperd voor de risotto
- 1 (rode) ui, fijngesnipperd voor de garnering
- 3-4 tenen knoflook, geperst
- 350 gram risottorijst
- 3 takjes salie, de blaadjes fijngehakt
- 1 blik tomaten (bijvoorbeeld de heerlijke kerstomaatjes van Mutti)
- 2 liter (hete) groentebouillon
- 500 ml witte wijn
- Sap en rasp van een halve citroen
- 2 handjes gesnipperde olijven
- 4 el kappertjes
- 2 flinke handen half gedroogde tomaatjes (sud en sol) in reepjes
- 6 blaadjes wit of roodlof in dunne reepjes gesneden
- 100 gram blauwe kaas naar keuze (verkruimeld) of extra belegen kaas (geraspt)
- 1 grote hand grof broodkruim (maak het zelf van oud volkorenbrood, drogen in oven en verkruimelen)
- peper en zout
- Bak de 1ste ui glazig in de olie.
- Voeg 2 tenen knoflook toe en de rijst: schep de rijst goed om (erbij blijven).
- Als alles glanst voeg je de tomaten uit blik met vocht toe.
- Voeg vervolgens de helft van de salie toe en een deel bouillon en laat pruttelend inkoken.
- Voeg de gedroogde tomaatjes, kappertjes, olijven toe (houdt een paar plakjes apart als garnering) en nieuwe bouillon (steeds kleine hoeveelheden).
- Laat langzaam inkoken en herhaal dit proces totdat de rijst beetgaar is en de bouillon op.
- Haal van het vuur en laat even rusten.
- Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius.
- Voeg witlof, sap en rasp van de citroen en de resterende 2 tenen knoflook en salie toe.
- Maak op smaak met peper en zout.
- Bak dan alvast de andere ui in een beetje olie tot gaar en goudbruin van kleur.
- Leg bakpapier op een bakplaat.
- Maakt m.b.v. een ringvormige steker mooie hoopjes risotto.
- Alternatief: 4 ovenschaaltjes vullen met de risotto.
- Strooi de kaas en het broodkruim over de risotto.
- Gratineer met de kaas en het kruim ongeveer 5 minuten.
Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker ! Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!