Geïnspireerd door een recept van Sergio Herman uit het kookboek: Just Cook It. De tomaatjes worden gevuld met een rauw gehakt-uienmengsel en in de oven gegaard. Van de inhoud van de tomaatjes maak je een heerlijke dressing. Samen met een basilicum olie en wat pittige saus een heerlijk gerecht. Met aardappelen uit de airfryer en een kropje sla is het een complete en heerlijke maaltijd!
4 personen
TOMATEN
- 3 grote trostomaten per persoon (lekker dieprode tomaten, pruimtomaten mag ook)
- 250 gram rundergehakt
- 2 tenen knoflook (grote) geperst
- 1 fijngesnipperde grote rode ui
- 2 eL mosterd
- 100 gram paneermeel
- 50 gram geraspte parmezaanse kaas
- 100 ml creme fraiche
- tijm (vers of gedroogd)
- Samourai saus (flesje Calvé)
- 2 eL verse peterselie, gehakt
- 4 takjes basilicum gehakt
- olijfolie
KROPSLA
- 1 krop sla
- 1 fijn gesnipperd klein uitje
- 2 el zonnebloemolie
- 1 el azijn naar keuze
- 2 eL fritessaus of mayonaise
AIRFRYER AARDAPPELTJES
- 6 grote kruimige aardappelen
- 2 eL olijfolie
- Schil (of was de aardappelen), snij in blokjes van 2 bij 2 cm en kook ze net niet gaar.
- Giet ze af en laat even afkoelen in het vergiet.
- Besprenkel ze vervolgens met 2 eL olijfolie en laat staan tot gebruik (in Airfryer).
- Hol de tomaten uit en bewaar de inhoud.
- Snij de kapjes fijn en bewaar apart.
- Meng het gehakt met de kleine stukjes van het kapje en met de uien, mosterd, room, kaas, paneermeel, 1 teen knoflook, peterselie en de helft van de basilicum.
- Vul de tomaten met dit mengsel (maak bolletjes en prop ze er in) en zet ze in een ovenschaaltje bedekt met bakpapier.
- Maak de sla schoon en droog en maak aan met een dressing van de ui, olie en fritessaus/mayo met naar smaak peper en zout.
- Meng de rest van de basilicum met 2 eL olijfolie en bewaar in een apart schaaltje.
- Mix de inhoud van de tomaten met wat azijn en olijfolie, peper en zout tot een dressing (eventueel in blender of met staafmixer en giet door een zeefje). Deze dressing kun je nog paar dagen in de koelkast bewaren.
- Verwarm de oven op 200 graden Celsius en bak de tomaten in 30 minuten goudbruin.
- Verwarm ook de airfryer voor (hoogste stand, 200 graden) en bak de aardappelstukjes in 15 minuten goudbruin (tussendoor paar keer schudden).
- Serveer de hete tomaten met een eL tomatendressing, wat tijm, wat basilicum olie en pittige Samourai saus samen met de aardappeltjes en de kropsla.
Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker ! Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!