Een prachtig vegetarisch recept uit het kookboek Vegeterranean .
Sformatino betekent taartje en dit is een prachtig, hartig groente taartje.
De combinatie is kleurrijk en heerlijk fris van smaak; met een krokantje van wortel. Het is wel even doorwerken!
Voor 10 timbaaltjes.
Buitenkant
- 3 courgettes
- 1 teen knoflook in plakjes
- 2 el gehakte bladpeterselie
- Naar smaak zout en versgemalen peper
Vulling
- 200 g ricotta
- 4 el Parmezaan geraspt
- 60 g Pecorino gerapst
- 1,ei losgeklopt
Bietensaus
- 1 grote rode biet of 2 kleintjes
- 3 el groentebouillon
- 4 el yoghurt
- 2 el bladpeterselie gehakt
- 2 el citroensap
- 2 el olijfolie
- Peper en zout naar smaak
Wortels
- 3 wortels
Algemeen
- extra virgine olijfolie
- muffinblik of timbaalpotjes
- kaasschaaf of een mandolin
- bakpapier
- Snij de courgette in dunne plakken (in de lengte) met een kaasschaaf of een mandolin..
- Marineer de plakken in de overige ingrediënten en zet 30 minuten weg (kamertemp) en verwarm de oven voor op 180 graden.
- Meng alle ingrediënten voor de ricotta, maak op smaak met peper en zout.
- Kook de biet, pureer door een zeef en meng met alle andere ingrediënten en zet weg.
- Neem een muffinblik en leg op de bodem rondjes van bakpapier.
- Leg de courgette linten erin; laat ze overlappen (klein beetje) en laat een deel uit het bakje hangen.
- Verdeel de vulling over de bakjes (tot halverwege; anders is het teveel ricotta).
- Vouw de overhangende courgette er overheen en dek af met bakpapier.
- Zet het muffinblik in een bakblik met water en bak gaar in 25 minuten; laat daarna afkoelen op kamertemperatuur in de bakjes (15 minuten).
- Schaaf de wortel in lange linten en maak goed droog; Frituur de wortelslierten knapperig. Laat uitlekken op keukenpapier en bestrooi licht met zout
- Maak de bietensaus warm en check smaak (voeg eventueel peper en zout toe)
- Haal de courgette pakketjes er voorzichtig uit (mogelijk moeten ze even uitlekken op keukenpapier).
Afwerken en serveren:
- Per bordje eerst de warme bietensaus (cirkel).
- Zet het taartje er voorzichtig in.
- Garneer met de gefrituurde wortel.
Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker ! Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!