Een prachtig vegetarisch recept uit het kookboek Vegeterranean .

Sformatino betekent taartje en dit is een prachtig, hartig groente taartje.

De combinatie is kleurrijk en heerlijk fris van smaak; met een krokantje van wortel. Het is wel even doorwerken!

Voor 10 timbaaltjes.

Buitenkant 

  • 3 courgettes
  • 1 teen knoflook in plakjes
  • 2 el gehakte bladpeterselie
  • Naar smaak zout en versgemalen peper

Vulling

  • 200 g ricotta
  • 4 el Parmezaan geraspt
  • 60 g Pecorino gerapst
  • 1,ei losgeklopt

Bietensaus

  • 1 grote rode biet of 2 kleintjes
  • 3 el groentebouillon
  • 4 el yoghurt
  • 2 el bladpeterselie gehakt
  • 2 el citroensap
  • 2 el olijfolie
  • Peper en zout naar smaak

Wortels 

  • 3 wortels

Algemeen

  • extra virgine olijfolie
  • muffinblik of timbaalpotjes
  • kaasschaaf of een mandolin
  • bakpapier
  • Snij de courgette in dunne plakken (in de lengte) met een kaasschaaf of een mandolin..
  • Marineer de plakken in de overige ingrediënten en zet 30 minuten weg (kamertemp) en verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Meng alle ingrediënten voor de ricotta, maak op smaak met peper en zout.
  • Kook de biet, pureer door een zeef en meng met alle andere ingrediënten en zet weg.
  • Neem een muffinblik en leg op de bodem rondjes van bakpapier.
  • Leg de courgette linten erin; laat ze overlappen (klein beetje) en laat een deel uit het bakje hangen.
  • Verdeel de vulling over de bakjes (tot halverwege; anders is het teveel ricotta).
  • Vouw de overhangende courgette er overheen en dek af met bakpapier.
  • Zet het muffinblik in een bakblik met water en bak gaar in 25 minuten; laat daarna afkoelen op kamertemperatuur in de bakjes (15 minuten).
  • Schaaf de wortel in lange linten en maak goed droog; Frituur de wortelslierten knapperig. Laat uitlekken op keukenpapier en bestrooi licht met zout
  • Maak de bietensaus warm en check smaak (voeg eventueel peper en zout toe)
  • Haal de courgette pakketjes er voorzichtig uit (mogelijk moeten ze even uitlekken op keukenpapier).

Afwerken en serveren:

  • Per bordje eerst de warme bietensaus (cirkel).
  • Zet het taartje er voorzichtig in.
  • Garneer met de gefrituurde wortel.

Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker ! Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!

Eet smakelijk!