Deze salade wordt traditioneel gemaakt met groene, onrijpe, papaya en kousenband, beide verkrijgbaar bij de toko met een versafdeling. Het is een smaakbom van knapperigheid, pittig, zoet, zuur en zout. Tijdens een kookworkshop in Thailand heb ik deze salade gemaakt in een hoge vijzel. Hoge vijzels zijn vrijwel niet te koop in Nederland. Naast de klassieke receptuur geef ik ook een alternatief voor de papaya, wat smaak betreft geheel anders, kan zijn: namelijk andere zeer fijngeschaafde rauwkost (witte kool, venkel, courgette of selderij). Een alternatief voor de fijngehakte, rauwe kousenband kan zijn: kort geblancheerde fijngehakte peulen of sugarsnaps. De smaak en het mondgevoel van de alternatieve groenten is geheel anders maar niet minder lekker!

Voor 6 personen:

  • 1 grote winterwortel
  • 1/2 rijpe, groene papaya (of een venkelknol of een courgette of een stuk selderijknol of een halve witte kool)
  • 6 kousenbanden (of 250 gram sugarsnaps of peultjes, kort geblancheerd)
  • 1 rode peper
  • 10 kerstomaatjes
  • 1 teen knoflook
  • optioneel: 100 gram gedroogde garnaaltjes (TOKO) of 1 bakje Hollandse garnalen
  • 100 gram pinda’s
  • suiker (start met 1 eL)
  • sap van 1 limoen (start met 2 eL)
  • Thaise vissaus (start met 2 eL)
  • een rasp of een julienne snijder, een mandoline of kaasschaaf
  • een vijzel
  • Hak en rooster de pinda’s in een droge koekenpan, zet weg.
  • Rasp of snij reepjes van de winterwortel m.b.v. rasp of julienne snijder.
  • Doe dit ook met de groene papaya (alternatieve groente ook zeer fijn snijden of raspen).
  • Hak de knoflook en rode peper zeer fijn.
  • Snij de kousenband (of de geblancheerde sugarsnaps of peultjes) in dunne plakjes.
  • Hak de tomaatjes fijn.
  • Begin dan met de knoflook, peper, tomaat in de vijzel en vijzel ze voorzichtig.
  • Voeg de kousenband toe en vijzel.
  • Voeg de wortel en papaya (of alternatieve groente) toe en vijzel voorzichtig.
  • Voeg dan naar smaak limoensap, suiker, vissaus toe en vijzel de dressing goed door de ingrediënten.
  • Direct opdienen!

Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker !
Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!

Eet smakelijk!