Terrines zijn geweldig! Ze zien er mooi uit en je kunt ze lang van tevoren bereiden.
Je scoort altijd met een mooi opgebouwde terrine en je hebt op de dag van jouw diner geen stress! Mooie plakjes snijden en klaar is Kees! Deze terrine is lekker licht en heerlijk van smaak met een bite (knoflook, tijm, nootjes). Leuk voor een (Paas)brunch!
1 cakeblik (2 plakjes per persoon); 4 personen
- speklapjes (ca. 200g) in stukjes
- 25 ml rode port
- 200 g kipfilet
- 1 teenknoflook, zeer fijn gesneden
- 5 takjes verse tijm, de blaadjes gerist
- 2 el olijfolie
- 1 bakje kastanjechampignons (250g)
- 18 plakken katenspek
- 1 ei
- 50 g pistachenoten (bakje 95g)
- Cakeblik en een diepere ovenschaal waar het cakeblik in past
- Meng de speklapstukjes met de port en laat afgedekt 30 minuten in de koelkast marineren.
- Snijd de kip in repen, meng met de knoflook en de tijm en zet afgedekt 30 minuten in de koelkast
- Hak de champignons, verhit de olie in een koekenpan en bak de champignons 10 minuten
- Leg de plakjes katenspak dakpansgewijs in de cakevorm en laat ze over de rand hangen
- Verwarm de oven voor op 180° Celsius.
- Maal de speklapstukjes fijn in de keukenmachine.
- Meng het spekmengsel met het ei, de noten, peper en zout.
- Maak laagjes in de vorm: ¼ speklapjesmengsel, kip, ¼ speklapjesmengsel, champignons, ¼ speklapjesmengsel, kip en ¼ speklapjesmengsel
- Dek de terrine af met het overhangende katenspek.
- Bedek de terrine met alu folie en zet hem in een diepe ovenschaal.
- Vul deze ovenschaal tot bijna aan de rand van het cakeblik met kokend water en zet hem in de oven (let op dat er geen water in het cakeblik komt).
- Bak de terrine ca. 55 minuten.
- Laat afkoelen en giet het vet/vocht af
Afwerken en serveren:
- Snijd de terrine in plakken. (Lekker met geroosterd brood en augurken)
Je kunt deze terrine enkele dagen in de koelkast bewaren; bij het serveren even op kamertemperatuur laten komen.
Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker !
Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!