Teriyaki is een Japanse kooktechniek en betekent glans (teri) en het bakken of grillen van gemarineerd vlees (yaki). Dit werkt ideaal bij kip. Teriyaki saus kun je kant en klaar kopen maar ook heel eenvoudig zelf maken! Het recept wordt hier beschreven. Een ander ingrediënt dat onmisbaar is in de Japanse keuken is sesamzaad. Het kort roosteren van de zaadjes geeft extra geur en smaak! Sesamzaadjes maken sperziebonen heerlijk nootachtig.
Deze recepten zijn iets aangepast en afkomstig uit het prachtige basis kookboek Japan van Aya Nishimura.
4 personen
Boontjes:
- 400 gram sperciebonen
- 4 el wit sesamzaad
- 3 eetlepels bruine basterdsuiker
- 3 el lichte Japanse sojasaus
Kip op rijst
- 4 kippenbouten (dij en poot) met vel (of gebruik kippendijfilets met of zonder vel; 600 gram)
- 2 grote uien in ringen
- 1 bakje champignons
- 90 ml teriyaki saus (of maak zelf, zie beneden)
- 320 gram ongekookte rijst
- 4 bosuitjes in dunne reepjes of ringetjes gesneden
- 2 vellen nori zeewier
- Togarashi kruiden (optioneel)
Zelfgemaakte teriyake saus
- 150 ml Japanse sojasaus (lichte)
- 100 ml mirin
- 50 ml sake (rijstwijn)
- 5 el (licht)bruine basterdsuiker
- 1 cm verse gember in plakjes
- 1 lenteui (in drie delen gesneden)
Teriyake saus (indien je deze zelf wilt maken)
- Voeg alle ingredienten in een pan en verwarm to koken.
- Zet dan het vuur laag zodat het nog net pruttelt en laat 5 minuten zachtjes koken (het dikt iets in).
- Laat daarna de inhoud afkoelen en haal de gember en lenteui er uit.
- Bewaar in een schoon (gesteriliseerd) potje (1 maand houdbaar in koelkast).
Kip
- Snij het vel van de kippenbouten in op meerdere plaatsen.
- Neem een koekenpan met een dikke bodem en braad de kippenbouten aan op het vel (geen vet nodig) totdat ze knapperig zijn.
- Voeg de uien en champignons toe en bak mee op lager vuur.
- Voeg dan een bekertje water toe en laat de kip gaar stoven gedurende 30-40 minuten (deksel op de pan)
- Laat vervolgens doorstoven met de deksel van de pan zodat het vocht verdampt.
- Voeg dan de teriyaki saus toe en laat nog 10 minuten mee stoven.
- Je kunt er dan voor kiezen om het kippenvel/vlees van de botten af te halen (zie foto) OF de kip als bouten te serveren.
Boontjes
- Verwijder de uiteinden van de bonen.
- Kook de sperziebonen kort, beetgaar (proef, 5-6 minuten)
- Giet af in een vergiet.
- Voeg dan de sojasaus, bruine suiker en sesamzaadjes toe aan de nog warme pan en meng alles; kneus de sesamzaadjes met de achterkant van een lepel.
- Voeg de sperziebonen toe aan de mengsel en roer goed.
- Zet weg tot gebruik (bij kamertemperatuur, worden “koud” geserveerd).
Rijst
- Kook of stoom de rijst (rijstkoker).
- Scheur het nori zeewier in reepjes.
- Vermeng de rijst met het zeewier vlak voor opdienen.
Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker ! Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!