De entrecote wordt geroosterd en daarna in ijswater gelegd. Dat is even schrikken…..maar het pakt heel goed uit.Tataki is een Japanse bereiding waarbij je vlees (of vis) heel snel moet aanbraden zodat de binnenkant rauw blijft. Het is een heerlijk (voor)gerecht dat koud (kamertemperatuur) wordt gegeten. Samen met de gefrituurde knoflook en citroendressing met walnoot is dit een fantastische match met met het fruitige-chocolade achtige Lefort bier! LeFort is een complex, donker bier van 8,5 %  met zoete, fruitige en zachte toetsen. Het is bereid met geroosterde, donkere gerstemouten. Het bier heeft een aroma van chocolade/karamel en de fruitigheid van de hoge gisting. Dit gerecht kan geserveerd worden als hoofdgerecht maar is ook heel erg lekker als amuse of tapa. Dit bier is heel lekker stevig en daarom heel geschikt bij geroosterd of gestoofd vlees.

Meer weten over Lefort? klik hier

Voor 4 personen:

  • hoofdgerecht: 4 entrecotes als tapa of voorgerecht: 1 of 2 entrecotes
  • 4 grote tenen knoflook
  • 100 ml olijfolie
  • zonnebloemolie om de knoflook te frituren
  • 1 takje rozemarijn
  • 1 citroen
  • zakje rucula
  • 50 gram verse grof geschaafde parmezaan (niet fijn raspen maar grof schaven).
  • 8 walnoten, grofgehakt

Grilpan

Ijswater (water met enkele ijsklontjes)

 

  • Pel de knoflook, en schaaf de knoflooktenen heel dun (met dunne kaasschaaf of mandoline) in plakjes
  • Frituur 20-30 seconden in een laagje zonnebloemolie en laat uitlekken op een keukenpapiertje.
  • Maak met 80 ml olijfolie de dressing door de olijfolie te verwarmen met de gehakte rozemarijn.
  • Schil de citroen met de dunschillers en knijp in de schillen en voeg ze toe aan de warme olie.
  • Verwarm licht gedurende 5 minuten.
  • Pers de citroen uit en voeg het sap toe aan de warme olie en zeef de dressing en zet weg bij kamertemperatuur.
  • Kruid het vlees met flink wat peper, zout.
  • Plaats de grilpan op hoog vuur, klein scheutje olijfolie en bak het vlees gedurende 3 minuten aan beide kanten terwijl je het elke 20 seconden omdraait.
  • Leg het vlees dan 20 seconden in ijswater, haal er uit en dep droog en laat rusten bij kamertemperatuur.

Serveren:

  • Hussel de rucula met de dressing maar hou de helft achter van de dressing.
  • Snij de entrecote in plakjes en leg op de rucula sla.
  • Druppel de resterende dressing over de entrecote en garneer met gehakte walnoot, knoflookchips en parmezaan
  • Serveer met de Lefort, bij voorkeur op 6-10 graden celsius (dus even van te voren uit de koelkast halen)

 

Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker !
Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!

Eet smakelijk!