Veel mensen hebben geen goede herinneringen aan witlof. Vroeger werd hij vaak doorgekookt geserveerd. Of als je geluk had met ham en kaas. Toch zijn er veel meer mogelijkheden om met witlof lekkere gerechten te maken. Probeer deze tarte tatin eens. Hij heeft een zoetje door de balsamicostroop en de honing. De witlof smaakt daardoor helemaal niet bitter. In plaats van geitenkaas kun je natuurlijk ook een andere kaas gebruiken, bijvoorbeeld blauwe kaas. Of weglaten, dat kan natuurlijk ook. Deze tarte tatin is lekker met een groene salade.

Met een salade erbij voldoende voor 3-4 personen

  • 4 plakjes bladerdeeg
  • 4 stronken witlof
  • 150 g geraspte geitenkaas
  • honing (vloeibaar)
  • balsamicostroop of balsamicoazijn of vijgen-dadelazijn
  • tijm, vers of gedroogd
  • peper en zout
  • boter en olijfolie

En verder nodig: tarte tatinvorm (Le Creuset) of een ovenvaste pan

  • Laat de bladerdeegplakjes op je aanrecht ontdooien.
  • Warm de oven voor op 180° C.
  • Laat een flinke klont boter smelten in de tarte tatinvorm op middelhoog vuur. Doe hierbij nog een scheut olijfolie.
  • Maak de witlof schoon, snij het kontje eraf en snij de stronken in de lengte in tweeën.
  • Leg ze met de snijkant naar beneden in de tarte tatinvorm.
  • Sprenkel er wat balsamicostroop (of balsamicoazijn of vijgen-dadelazijn) overheen. Laat de witlof karamelliseren op een middelhoog vuur.
  • Draai de witlofstronkjes om en bestrooi royaal met peper en wat zout.
  • Besprenkel met de honing en bestrooi met de tijm.
  • Verdeel de geraspte kaas over de witlof.
  • Maak van de bladerdeegplakjes 1 lap, leg met de naden op elkaar en druk deze aan.
  • Snijd er een ronde lap uit en leg bovenop de witlof.
  • Duw de randen van het deeg een beetje naar binnen of langs de rand van de tarte tatinvorm.
  • Maak in het midden van de lap deeg een gaatje, zodat stoom kan ontsnappen tijdens het bakken.
  • Bak de tarte tatin gedurende 30 minuten in de oven op 180°C.
  • Plaats een groot bord omgekeerd op de tarte tatinvorm en keer om en serveer warm.

Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker ! Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!

Eet smakelijk!