Deze taart moet je echt maken met verse abrikozen. Het abrikozenseizoen is maar kort: juni-juli-augustus. Abrikozen zijn een rijke bron van ijzer, waardoor ze je beschermen tegen bloedarmoede. De vezels in abrikozen kunnen ervoor zorgen dat de hoeveelheid slechte cholesterol afneemt, terwijl het goede cholesterolgehalte stijgt. De kans op hart- en vaatziekten verkleint hierdoor. Abrikozen dragen bij aan een mooiere huid, zorgen voor sterkere botten en bevatten maar 17 calorieën. Heb jij nog meer redenen nodig om deze taart te maken? O ja, hij is bovenal superlekker!
- 500 g verse abrikozen
- 4-5 plakjes bladerdeeg, ontdooid
- 50 g suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- eventueel een scheut Grand Marnier of andere zoete drank
- snuf zout
- 1 eetlepel rozemarijn, alleen de blaadjes, fijngehakt
- 50 gram amandelmeel
- 30 gram roomboter, in klontjes
- lavendel-korrels uit eigen tuin
En verder nodig: tarte tatin-vorm of springvorm (Ø 20-24 cm) met bakpapier
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Snijd de abrikozen doormidden en haal de pitten eruit.
- Laat de suiker, vanillesuiker, Grand Marnier (kun je ook weglaten) en een snuf zout op middelhoog vuur inkoken in de tarte tatin-vorm tot een lichtbruine karamel. Heb je geen tarte tatin-vorm, doe dit dan in een steelpan.
- Draai het vuur uit en verdeel de rozemarijn over de karamel in de vorm. Gebruik je geen tarte tatin-vorm, bekleed dan een springvorm met bakpapier en verdeel de karamel en daarna de rozemarijn hierover.
- Leg de abrikozen met de bolle kant in de karamel in de vorm.
- Bestrooi met amandelmeel en verdeel de klontjes roomboter erover.
- Maak van het bladerdeegplakjes een dunne ronde lap (plak ze aan elkaar of gebruik een deegroller) en bedek de vorm hiermee. Duw de randen een beetje naar binnen zodat er een rand rond de abrikozen ontstaat.
- Bak de taart in ongeveer 25 tot 30 minuten in de oven tot het bladerdeeg krokant is. Laat hem heel eventjes afkoelen voordat je hem omkeert maar wacht niet te lang.
- Leg een bord op de taartvorm en draai ze dan samen om. Er kan hete karamel uitlopen dus gebruik ovenhandschoenen.
- Verdeel de lavendel over de nog warme taart en eet hem bij voorkeur lauwwarm.
Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker !
Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!