Deze heerlijke hartige tarte tatin komt uit één van mijn favoriete kookboeken ‘Plenty’ van groentekoning Ottolenghi. De smaak van de zoete, gekarameliseerde aardappeltjes, tomaatjes en de geitenkaas zorgen voor een verrassende combinatie. Eet er een groene salade bij van bijvoorbeeld rucolasla en je maaltijd is compleet.
Voor 4 personen:
- 200 g cherrytomaatjes
- 2 el olijfolie, plus extra voor over de tomaatjes
- 500 g krielaardappeltjes, met schil
- 1 grote ui, in dunne ringen
- 40 g fijne kristalsuiker
- 10 g boter
- 3 takjes verse oregano
- 150 g harde geitenkaas, in plakken
- 200 g bladerdeeg, dun uitgerold
- gedroogde oregano
- zout en zwarte peper
- Verhit de oven op 130 graden. Snijd de tomaatjes doormidden en leg ze met de snijkant naar boven op een met bakpapier beklede bakplaat. Sprenkel er wat olijfolie over en bestrooi met zout en peper. Zet ze 45 – 60 minuten in de oven.
- Kook intussen de aardappeltjes 25 minuten in kokend water met zout. Giet af en laat afkoelen. Snijd aan beide kanten een dun plakje af en snijd ze in 2 cm dikke plakken (de meeste kun je gewoon doormidden snijden).
- Bak de ui in 10 minuten in olie met wat zout goudbruin.
- Vet een taartvorm van ongeveer 22 cm in met een beetje olie en beleg de bodem met bakpapier.
- Verhit in een steelpan de suiker en de boter op middelhoog vuur en blijf met een houten lepel roeren tot het een middelbruine karamel is. Giet de karamel rustig in de taartvorm en beweeg zodat de karamel gelijkmatig over de bodem verdeeld wordt. Werk snel, de karamel wordt snel hard. Als de taart later weer in de oven staat, verdeelt het zich vanzelf over de bodem.
- Pluk de oreganoblaadjes van de takjes, scheur ze en verdeel ze over de karamel.
- Leg de aardappelschijfjes dicht tegen elkaar aan in de karamel (de karamel is inmiddels hard geworden).
- Druk voorzichtig de tomaatjes en de uien in de open ruimten en bestrooi ruim met zout en peper en wat oregano.
- Verdeel de plakjes geitenkaas gelijkmatig over de plakjes aardappel.
- Snijd een ronde plak uit het bladerdeeg die 3 cm groter is dan de vorm; leg hem over de taartvulling en druk de randen rondom langs de aardappel in de vorm.
- Tot hier kun je de taart helemaal voorbereiden en tot 24 uur in de koelkast zetten.
- Verwarm de oven tot 200 graden. Bak de taart 25 minuten in de oven, schakel de oven dan terug naar 180 graden en bak de taart in nog ongeveer 15 minuten gaar.
Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker ! Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!