Deze taart is naar de Franse zussen Tatin genoemd en van oorsprong een omgekeerde appeltaart. Maar in tijden van grote overschotten aan ander fruit, in dit geval pruimen, lukt het om deze taart met pruimen te maken. Ik heb Limburgse bakpruimen gebruikt en dat ging heel goed! Door de caramel, de zure pruimen en het deeg krijgt de taart een zoet-zuur-bittertje. Heerlijk met een dotje slagroom, Griekse yoghurt of een bolletje ijs!

Voor een kleine springvorm (16 cm, HEMA formaat); voor ongeveer 4 personen.

Gebruik voor een grote springvorm (22 cm) de dubbele hoeveelheid.

    • 12-14 pruimen, gehalveerd zonder pit
    • 100 gram suiker
    • 50 ml water
    • bladerdeeg of het deeg wat ik ook gebruikte voor de tartelettes (voor de kleine springvorm, gebruik de helft, dit deeg kun je altijd invriezen voor een crumble of een kleine taartje!: klik hier)
    • poedersuiker
    • Ontdooi enkele vellen bladerdeeg (of maak het tartelette deeg)en rol uit tot een lap die iets groter is dan de vorm. 
    • Besmeer of spray de bakvorm met bakspray.
    • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
    • Smelt de suiker met het water tot een lichtbruine caramel.
    • Giet de caramel direct in het bakblik en verdeel over de hele bodem (een goede pannelikken die tegen hoge temperatuur kan is hierbij heel handig!)
    • Leg de pruimen met de bolle kant in de caramel.
    • Drapeer het deeg over de pruimen en steek de randen langs de pruimen.
    • Bak gaar in ongeveer 30 minuten.
    • Laat de taart iets afkoelen op een rooster en keer dan voorzichtig om!
    • Bestrooi de rand met poedersuiker.
    • Warm is deze taart heerlijk met een bolletje vanille ijs!

    Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker ! Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!

    Eet smakelijk!