Een zacht en smaakvol vegetarisch voorgerecht met aardpeer in de hoofdrol. De tartaar van aardpeer kun je zelf maken door de geschilde aardperen sous vide te garen met beetje beurre noisette gedurende 15 minuten op 78°C. Snijd daarna in stukjes. Maar… je kunt de aardpeertartaar ook bestellen bij Gkfoods. En dat deed ik dus, samen met de ‘dry aged’ bietstuk. De tartaar maak je zelf nog aan met wat peper, zout en een citrusdressing. Ik schepte er voor de ‘bite’ kleine blokjes bleekselderij en appel doorheen. Voor de ‘kraak’ mooi afmaakt met gefrituurde aardpeerschillen, maar je kunt dat ook doen met kant-en-klare groentechips.

Voor 2 personen:

  • 250 gram aardpeertartaar
  • flinke stengel bleekselderij, in kleine blokjes
  • een kleine friszure appel, geschild en in kleine blokjes
  • 100 gram shiitake, in plakjes
  • aardpeerschillen en zonnebloemolie om in te frituren (of kant en klare groentechips)
  • verse geitenkaas
  • verse bieslook en dille
  • citrusdressing van goede olijfolie en appel of citroenazijn

Gefrituurde aardpeerschillen:

  • Verhit de zonnebloemolie in een pannetje met dikke bodem tot 180 graden.
  • Frituur de schillen maximaal 2 minuten, pas op dat ze niet verbranden, het gaat snel.
  • Schep de schillen op keukenpapier en bestrooi met zout.

Aardpeertartaar:

  • Bak de shiitake kort op middelhoog vuur in een klontje boter. Breng op smaak met zout en peper. Zet apart.
  • Meng de aardpeertartaar met de bleekselderij en de appel.
  • Schep er de dressing doorheen en breng op smaak met versgemalen peper en zout.

Bord opmaken:

  • Gebruik een kookring om een mooi rondje te maken. Schep de helft van de tartaar in de ring en duw met de bolle kant van een lepel een beetje aan. Heb je die niet, geen probleem, schep dan mooie hoopjes en druk ze een beetje plat.
  • Schep de gebakken shiitake op de tartaar.
  • Verwijder de kookring en verkruimel en verdeel de geitenkaas.
  • Steek de gefrituurde aardpeerschillen als schotsen in de torentjes.
  • Knip de bieslook fijn en verdeel samen met wat takjes dille over de aardpeer-torentjes.

Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker ! Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!

Eet smakelijk!