Zelf sushi maken is eigenlijk best wel makkelijk. Koop een goede sushi rijst, kies een paar lekkere ingrediënten en rollen maar! Je kunt alles in een rolletje stoppen: rauwe vis, reepjes kortgebakken biefstuk of ei en groente. Van belang is: de gekookte rijst moet op kamertemperatuur zijn en de vulling ijskoud! Indien je sushirijst bewaart in de koelkast wordt de rijst hard en minder lekker. Een andere tip: kook de rijst in de rijstkoker; dat kan niet mislukken! Er zijn vele you tube filmpjes beschikbaar om te bekijken hoe je de rollen het beste “rolt’. Het mooiste filmpje vind ik deze, van de chefkok van het Japanse Okura hotel in Amsterdam! Succes!
Voor een uitgebreid recept van een speciale vegetarische sushi: klik hier!
Voor 4 personen; 8 dikke rollen
Rijst
- 480 gram sushi rijst
- 8 noribladen
Rijstdressing
(je kunt deze ook kant en klaar kopen; ‘sushi seasoning’; ik vind die persoonlijk ook heel lekker, zeker bij tijdnood…)
- 6 el rijstazijn
- 2,5 el suiker
- tl zout
Handig is:
- sushi matje
- een platte plastic spatel
- rijstkoker (hoeft niet)
Vulling opties:
- zeer verse zalm of tonijn in lange reepjes
- krabsticks (reeds gegaard)
- grote garnalen (diepvries met of zonder paneerlaagje)
- komkommer (zonder zaadlijsten) in lange reepjes
- bosui vers of gegaard
- avocado in reepjes
- gerookte zalm (indien je geen rauwe vis wilt eten) in reepjes
- omelet in reepjes
- sesamzaadjes zwart of wit
- zalmeitjes/kaviaar (nep)
- togarashi kruiden
- furikake kruiden
Furikake is een (Japans) mengsel wat je over de rijst of salade strooit als smaakmaker. Het bevat meestal gedroogde vis (tonijn, bonito), zeewier en gedroogde groenten. Daarnaast andere kruiden en sesamzaadjes. Togarashi kruiden op je sushi geven extra pit; togarashi is een Japans zeven kruiden poeder.
Dressing
- Japanse sojasaus
- Wasabi
Rijst
- Was de rijst meerdere malen (kneed de korrels met je handen) tot dat het water helder is
- Rijstkoker: kook de rijst gaar in de rijstkoker volgens de gebruiksaanwijzing. Dek daarna 15 minuten af met een theedoek.
- Pan: 480 gram rijst plus 640 ml water aan de kook brengen zonder deksel; roer voorzichtig anders krijg je pap, zet dan het vuur laag en laat 15 minuten stomen. Controleer op aanbakken maar roer voorzichtig indien nodig. Haal dan de pan van het vuur; schep goed om en laat afkoelen met een theedoek over de rijst.
- Breng de rijst over in een ruime (houten) kom.
- Maak de rijstdressing; zorg dat alles goed oplost (verwarm eventueel licht)
- Spatel de dressing voorzichtig door de lauwwarme rijst; maak de korrels niet kapot.
- Japanners koelen de rijst met een waaier of ventilator!
- Dit mengsel noemen we Sumeshi.
- Indien je de garnalen gebruikt als vulling moet je deze eerst bakken/frituren.
Afronding
- Bestrijk de nori-bladen met een dunne laag sushirijst (met een platte kunststof spatel); klik hier voor een uitstekend filmpje!
- Leg er reepjes vulling op naar keuze (combinatie ook mogelijk)
- Rol strak op met behulp van een sushimatje (je kunt het matje beleggen met folie)
- Laat de rollen even tot rust komen (30 minuten) onder een folie (bij kamertemperatuur)
- Snij vervolgens plakken met een scherp mes
- Serveer met Japanse soja saus en wasabi
- Dipsaus tip: meng een beetje wasabi en limoen rasp door mayonaise en spuit kleine toefjes op het bord
- Dipsaus tip: voeg wat bieslook, citroenrasp, citroensap, honing en geraspte gember toe aan de sojasaus en je hebt een frisse variant
Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker ! Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!