Ras el hanout is een typisch Marokkaanse kruidenmengsel met een krachtige geur en smaak. Het betekent letterlijk ‘het beste van de winkel’. Het is het ‘hoofdkruid’ van de winkel, dat wil zeggen het belangrijkste en beste dat de handelaar te bieden heeft. Origineel bestaat het kruidenmengsel uit 24 tot 27 specerijen. Er zijn zelfs recepten die uit bijna veertig verschillende soorten kruiden bestaan. Elke handelaar heeft zijn eigen samenstelling. Meestal bestaat het uit onder meer piment, bosbessen, kardemom, kaneel, kruidnagel, cubebes, galangawortel, gember, foelie, nigella, nootmuskaat, zwarte peper en gemalen kurkuma. De meeste ingrediënten worden geroosterd en daarna samen fijngemalen.

Ras el hanout wordt vooral gebruikt bij stoofschotels met wild, (lams)vlees, kip, couscous en rijst. Varianten die in supermarkten worden aangeboden bevatten vaak niet meer dan zes tot tien kruiden. Als je de optimale smaak wilt ervaren, is het dus van belang dat je een goed mengsel hebt. Bijvoorbeeld verkrijgbaar bij Arabische supermarkten en online bij Vanilla Venture en Pit&Pit.

Voor 4 personen:

  • 1 kilo sukade of riblappen
  • 3 ui, gesnipperd
  • 4 teentjes knoflook, fijn gehakt
  • 4 tl ras-el-hanout
  • 3 tl gemberpoeder
  • 3 tl kurkuma (geelwortel)
  • zout
  • zwarte peper uit de molen
  • 50 gram boter
  • 1 pot vleesfond
  • 2 sneetjes ontbijtkoek
  • Maak het vlees droog met keukenpapier en snijd het in blokken van 1 1/2 – 2 centimeter.
  • Meng in een kom knoflook, ras-el-hanout, gemberpoeder, kurkuma, wat zout en (veel) zwarte peper. Roer er beetje water en wat olie door. Blijf roeren tot een vrij egale pasta is verkregen. Wrijf het vlees met het mengsel in.
  • Verhit een braad- of stoofpan met dikke bodem. Laat de boter smelten en wacht tot het schuim begint weg te trekken. Bak het vlees er, onder voortdurend omscheppen, in 2 of 3 gedeelten in ca. 10 minuten aan alle kanten lichtbruin in.
  • Schep al het vlees even in aparte schaal en bak de uien.
  • Voeg het vlees weer toe. Bak even samen met de uien.
  • Schenk er de fond bij en een beetje water. Temper de warmtebron en leg het deksel op de pan. Laat alles 3-6 uur zachtjes stoven. Voeg na 2 uur de ontbijtkoek toe. Proef tussendoor of jij het vlees gaar en zacht genoeg vindt.
  • Proef en voeg naar eigen smaak nog peper, zout of kruiden toe. Houd je van zoet, dan kun je ook in stukjes gesneden pruimen toevoegen.
  • Het vlees is lekker met puree van knolselderij of aardappel en spinazie. Of maak eens frieten van knolselderij, pastinaak of zoete aardappel. Rodekool is er natuurlijk ook lekker bij. Couscous of rijst gaat ook prima samen met het stoofvlees. Geef er dan een frisse komkommersalade bij.

Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker ! Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!

Eet smakelijk!

Print Friendly, PDF & Email