Dit stoofvlees met kruiden uit het Midden-Oosten en gestoofde pompoen, uien en paprika op een bedje van couscous is een heerlijk herfst- of wintergerecht.

In dit stoofvlees gebruiken we “ras el hanout” een belangrijk kruidenmengsel uit de Marokkaanse keuken. Andere landen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten hebben soortgelijke kruidenmengsels. Ras el hanout bestaat officieel uit meer dan 20 kruiden; de samenstelling verschilt per handelaar. De versies in onze supermarkten bevatten veel minder kruiden. Kruiden die er vaak in zitten zijn: kardemom, kaneel, kurkuma, kruidnagel, gember, foelie, nigellazaad, nootmuskaat, zwarte peper, galangawortel en piment. Net als een curry mengsel kun je het ras el hanout mengsel ook zelf samenstellen.

Lekker met komkommer in zoetzure dressing en Griekse yoghurt met walnoten.

Het zoetzuur op de foto is gemaakt van appel, kweepeer, komkommer en pompoen.

Voor 2 personen:

  • 200 gram couscous
  • 400 gram runder poulet, magere runderlappen of sukadelappen
  • olijfolie (om in te bakken)
  • 0,5-0,7  l runderbouillon
  • 2 grote rode uien
  • 400 gram pompoen
  • 1 grote rode paprika
  • 2 tenen knoflook
  • 2 el ras al hanout
  • 0,5-1 el chilivlokken
  • 1 tl komijn
  • 1 el oregano
  • sap van ½ citroen
  • 1 el bruine suiker
  • peper en zout naar smaak
  • eventueel maizena voor binding
  • fijngehakte verse peterselie en/of koriander en/of munt
  • kleine bakje Griekse yoghurt
  • 2 el gehakte walnoten
  • snufje chilipoeder.

Bereiding:

  • Bereid de couscous volgens de gebruiksaanwijzing en zet afgedekt weg.
  • Snij het vlees in stukjes van 2 bij 2 cm.
  • Hak de uien in ringen.
  • Bak de uien in een aparte pan gedurende 20 minuten gaar, zorg dat ze niet verbranden maar mooi bruin worden.
  • Bak direct in een andere pan met dikke bodem het vlees eerst goed aan, voeg de gegaarde uien toe en voeg dan de bouillon toe (begin met 0,5 L en kijk of alles onderstaat); laat zeker 2-3 uur stoven met de deksel op de pan.
  • Als het vlees uit elkaar valt is het stoofvlees klaar (je kunt het nu ook invriezen en op een ander moment ontdooien en het hele gerecht afronden).
  • Hak de pompoen (met schil) en de paprika in grove stukken.
  • Verhit in een aparte pan olijfolie en bak de pompoen, paprika aan.
  • Voeg de knoflook, ras el hanout, komijn, chilivlokken toe en bak voorzichtig aan zodat de geuren vrijkomen (laat niet aanbakken).
  • Voeg vervolgens het pompoen-paprika mengsel (schraap de “aankoekte” kruiden goed los; daar zit de smaak in)  toe aan het vlees-uienmengsel en verwarm.
  • Voeg citroensap, oregano en suiker toe (naar smaak, proef).
  • Laat het mengsel nog 10 minuten pruttelen zodat het een dikke saus wordt.
  • Proef en breng eventueel nog op smaak met zout en peper.
  • Indien de saus te dun is; kun je eventueel een beetje binden met maizena.

Opdienen:

  • Verwarm de couscous even in de magnetron.
  • Schep het warme stoofvlees op de couscous.
  • Serveer met twee volle el Griekse yoghurt, gegarneerd deze met gehakte walnoten en een snufje chilipoeder.
  • Garneer het gerecht met de gehakte verse kruiden.

Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker !
Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!

Eet smakelijk!