Als de herfst zijn intrede doet is het er weer tijd voor stoofperen. Een heerlijk bijgerecht bij (pittig) draadjesvlees, wild en (rode) kool. Maar ze smaken ook prima in desserts in combinatie met ijs, yoghurt of verstopt in een taart. En wat dacht je van stoofpeertjes in een salade met gerookte kip, walnoten en blauwe kaas? Plenty mogelijkheden dus. En je eet ze zowel koud als warm. Het sap gooi je natuurlijk niet weg maar kook je in tot een dikke siroop. Smullen maar!
- 1 kilo Gieser Wildeman stoofpeer (komt niet heel precies)
- 750 ml rode port
- 40 g kristalsuiker
- 3 kruidnagels
- 2 kardemompeulen, geplet
- 1 of 2 steranijs
- wat peperkorrels
- 1-2 kaneelstokjes
- scheut citroensap
- En verder nodig: flinke pan, zeef
- Schil de peren en laat het steeltje zitten.
- Breng de port, suiker, kruidnagels, kardemompeulen, steranijs, peperkorrels, citroensap en de kaneelstokjes aan de kook.
- Als de suiker opgelost is draai je het vuur laag en zet je de peertjes in de pan.
- Als ze niet voldoende onderstaan kun je eventueel nog wat water of rode wijn toevoegen.
- Laat op laag vuur een uurtje koken met deksel schuin op de pan.
- Haal de peertjes uit het vocht en doe over in een schaal.
- Zeef het vocht, vang het sap op in een andere pan.
- Kook het perensap op hoger vuur in tot het de juiste dikte heeft, heb geduld dit duurt even. Als de saus niet dik genoeg wordt, gebruik dan een beetje maïzena om hem in te koken. (Maïzena oplossen in beetje water om klontjes te voorkomen)
- Schenk de siroop over de peren en laat ze afkoelen of bewaar de perensiroop apart.
Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker ! Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!