Wat een perfecte combinatie en wat een geweldig idee van Miljuschka in de Kerst-editie van haar magazine. Ik ben een grote fan van Caesar salade met de knapperige romaine sla, zoute ansjovis, parmezaan en romige dressing. Nog een grotere fan ben ik van stamppotten met rauwe groente, zoals andijvie of witlof. Deze stamppot heeft alles! Dus ik heb het snel geprobeerd en was het eitje vergeten. Maar ook zonder ei is dit een aanrader. Mijn eigen variatie op het thema: ijsbergsla, krokant uitgebakken spekjes, gerookte amandelen, kappertjes of vegetarische spekjes!

Voor 4 personen:

  • 1,5 kg aardappelen (bij voorkeur zo kruimig mogelijk)
  • 1 blikje ansjovis (uitgelekt)
  • 4 el mayonaise
  • 4 el yoghurt
  • 3 tL dyonmosterd
  • 1 geperste teen knoflook (1 grote of 2 kleine)
  • sap van een citroen
  • rasp van een citroenschil
  • 2 sneden brood, het liefst geroosterd of hard en oud
  • olijfolie
  • grote krop romaine sla of 3-4 mini kropjes
  • 4 eieren (optioneel)
  • geraspte kaas (bij voorkeur een harde oudere kaas, Parmezaan, Manchego of oude Goudse kaas)
  • Kook de aardappels gaar en pureer ze (ook gebruik altijd een pureeknijper maar met een stamper kan het ook).
  • Maak een sausje van de helft van de ansjovis (fijngesneden), mayonaise, yoghurt, mosterd en knoflook. Breng op smaak met peper en citroensap (geen zout! want de ansjovis is heel zout).
  • Meng 3/4 deel van dit mengsel door de puree. Indien te droog: gebruik wat extra yoghurt of mayonaise.
  • Maal in de keukenmachine het droge brood met de rest van de ansjovis tot grove kruimels. Bak deze kruimels in een koekenpan knapperig (gebruik een beetje olie). Meng de citroenrasp er door heen.
  • Meng de zeer fijngesneden sla door de puree en breng op smaak met peper en zout.
  • Kook of pocheer de eieren (optioneel, het is ook lekker zonder).
  • Serveer de stamppot met het ansjoviskruim, de geraspte kaas en eieren.
  • Garneer met de laatste ansjovis mayonaise.

Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker !
Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!

Eet smakelijk!

Print Friendly, PDF & Email