Dit is de hemel op aarde…als je van stamppot houdt! De gekookte spruiten met gebakken uien zijn grof gestampt door de puree, Een saus met fris-zoet-zure jam, chilisaus en uitgebakken rookworst. Hoe verzin je het? Geen idee maar ik ken iemand dit soort recepten zelf bedenkt. Ik vind het verslavend. Ik heb de bedenker gevraagd of je in plaats van echte rookworst ook vegetarische varianten kunt gebruiken. Het hangt af van de consistentie en of je deze plakjes ook kunt uitbakken. Ik zou zeggen: gewoon proberen!
2-3 personen
- afhankelijk van grote of kleine eters en de liefde voor spruitjes: 1 tot 2 kg kruimige aardappelen
- 500 gram spuitjes
- 2 rode uien, grof gesneden
- 1 grote rookworst (bij voorkeur een verse)
- 150 gram cranberryjam (of blauwe bessen, vijgen, bosvruchten)
- 3 eL zoete chilisaus
- Scheutje rode wijn of port
- Peper
- Boter of olie om in te bakken
Stamppot
- Maak de spruitjes schoon en snij in kwarten, kook in 7 minuten gaar en giet af.
- Fruit de uien in boter of olie tot glanzend.
- Meng de gebakken uien met de spruiten en zet weg.
- Schil de aardappelen, snij in blokjes en kook gaar.
- Maak de puree met de stamper met een scheutje melk.
- Maak op smaak met peper, zout is niet nodig.
- Meng het spruitenmengsel door de aardappelen; stamp eventueel licht tot een grove stamppot.
Rookworst in saus
- Bereid dit terwijl je bezig bent met spruiten en aardappelen.
- Snij de rookworst in plakjes en halveer deze.
- Bak in een droge pan (tefal) tot knapperig.
- Voeg jam, chilisaus en een scheut wijn of rode port toe.
- Laat indikken.
- Voeg de rookworst toe.
Dien de stamppot, gloeiend heet, op met een flinke schep rookworst saus.
Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker ! Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!