Speculaas is altijd te koop. Gelukkig maar, ik vind het namelijk een van de lekkerste koekjes bij de koffie. Kruidig, knapperig en het verveelt nooit. Er circuleren vele recepten op het internet. Ik heb mij gehouden aan het recept van Cees Holtkamp uit “De banketbakker”.
De karnemelk in het recept neutraliseert het bakpoeder; je kunt ook een beetje citroensap gebruiken in het deeg. Natuurlijk kun je speculaas maken met het traditionele plankje; ik heb ervoor gekozen om ze ook een steker te gebruiken en de koeken te voorzien van letters of andere figuren. Maak het deeg het liefst de avond van tevoren en leg het (goed verpakt in folie) in de koelkast; dat is goed voor de smaak. Heb je haast: laat het dan minimaal 1 uur koelen.
Voor ongeveer 20 grote koeken:
- 125 gram roomboter
- 150 gram bruine of lichtbruine basterdsuiker
- 2,5 gram zout (1 tl)
- 25 gram karnemelk
- 250 gram zelfrijzend bakmeel
- 15 gram speculaaskruiden (dit is best veel; in een standaard potje zit 30-35 gram)
- Optioneel: witte chocolade (of chocolade pen) voor de decoratie
- Bakpapier
- Steker (of beker met scherpe rand) en/of stempels (letters, hartje etc.)
- Speculaasplankje
- Meng de boter met de suiker en het zout.
- Roer de karnemelk erdoor tot een glad mengsel.
- Meng vervolgens het zelfrijzend bakmeel en de kruiden (alles zeven) erdoorheen.
- Koel het deeg (ik maak er een rol van) in folie in de koelkast (minimaal 1 uur maximaal 24 uur).
- Verwarm de oven op 150 °C (boven-onder warmte) of 145 °C (hete lucht).
- Bestuif de aanrecht licht met bloem.
- Rol het deeg uit tot een dikte van 3mm (je kunt dit ook in delen doen).
- Snijd of steek de vormen.
- Indien je het speculaasplankje gebruikt: smeer het dun in met zonnebloemolie; bepoeder het dan licht met bloem; leg het deeglapje in de vorm en druk aan, snij de randen weg, draai het plankje om boven de bakplaat en maak aan een kant los met een mesje, houd het plankje dicht bij de bakplaat en het speculaasje glijdt op de plaat.
- Breng de koeken voorzichtig over op een bakplaat bedekt met bakpapier.
- Je kunt nu nog met behulp van een stempel een figuurtje op de koek aanbrengen.
- Bak de speculaasjes 30 minuten in de voorverwarmde oven (laat niet donkerbruin worden).
- Spuit eventueel letters of andere versiering op het speculaasje met witte chocolade.
Voor de echte liefhebbers die willen weten wat Sinterklaas met speculaas te maken heeft; ga naar de geschiedenis van speculaas.
Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker ! Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!