Eekhoorntjesbrood, ook wel bekend als cèpes of porcini wordt ook wel de ‘koning onder de paddenstoelen’ genoemd en is een van de beste eetbare paddenstoelen. Eekhoorntjesbrood is nootachtig en mild van smaak en wordt gezien als een echte delicatesse. Gedroogd kun je eekhoorntjesbrood het hele jaar door krijgen en is bijvoorbeeld gewoon bij Albert Heijn te koop. Ik gebruikte een zakje van 15 gram in dit heerlijk smaakvolle en best wel machtige soepje. Daardoor heel erg geschikt als amusesoepje of klein voorgerechtje. Je kunt het soepje makkelijk een dag van tevoren maken. Serveer de soep in kleine glaasjes of kommetjes.
Voor 10 kleine soepjes:
- 15 gram gedroogd eekhoorntjesbrood (cèpes of porcini)
- 1 bakje (kastanje)champignons, in plakjes
- 2 sjalotten of 1 ui fijngesneden
- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- paar takjes tijm
- 1 laurierblaadje
- 50 gram ontbijtspek, fijngesneden
- scheut Madeira (of cognac of sherry als je dat in huis hebt)
- 3 dl kookroom of slagroom
- 3 dl bouillon van groenten of paddenstoelen
- 3 eetlepels crème fraîche
- klontje boter
- peper, zout
En verder nodig: blender of staafmixer
- Week het eekhoorntjesbrood 15 minuten in een kommetje met lauwwarm water.
- Zeef het eekhoorntjesbrood en vang het vocht op.
- Gebruik een pan met redelijk dikke bodem, smelt een klontje boter en fruit hierin de ui en de knoflook. Voeg als de ui glazig is het ontbijtspek toe.
- Bak na een paar minuten de (kastanje)champignons, het eekhoorntjesbrood, de tijm en het laurierblad toe.
- Blus af met de Madeira.
- Voeg nu de room, bouillon en crème fraîche toe.
- Kook de paddenstoelen in zo’n 10 minuten gaar.
- Verwijder de tijm en de laurier en pureer de soep in de blender of gebruik een staafmixer.
- Breng de soep op smaak met zout en peper en schuim hem eventueel net voor het opdienen met een staafmixer op.
Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker !
Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!