Peterseliewortel lijkt op een kleine uitvoering van de pastinaak. De smaak is zoetig en houdt een beetje het midden tussen pastinaak en knolselderij. De peterseliewortel is rijk aan caroteen, vitamine B2 en vitamine C en past uitstekend in een koolhydraatarm dieet. Kan dus ook als aardappelvervanger worden gebruikt. Je kunt hem koken, stoven of bakken maar ook verwerken als een puree. Of rauw gebruiken, bijvoorbeeld geschaafd in een salade. In dit recept maakte ik soep van de peterseliewortel. Met wat gebakken kastanjechampignons heb je een heerlijk vullende maaltijdsoep.
- 1 flinke ui, fijngesneden
- 1 teentje knoflook, geperst
- ±500 gram peterseliewortel, geschild en in plakjes
- ±1 liter groentebouillon, heet
- flinke scheut room
- olijfolie
- peper, zout, nootmuskaat
- beetje citroensap
- doosje kastanjechampignons, in plakjes
- En verder nodig: blender of staafmixer
- Verwarm een scheut olijfolie in een soeppan en bak de ui hierin heel zachtjes in 5-10 minuten glazig, dus niet bruin.
- Voeg de peterseliewortel toe en bak even mee. Voeg dan de geperste knoflook toe en bak kort mee.
- Giet bijna alle bouillon (houd 2 dl achter) erbij en breng aan de kook. Kook ± 25 minuten op laag vuur.
- Doe de soep over in een blender of gebruik een staafmixer en pureer de soep.
- Doe terug in de pan en voeg wat room toe. Proef en breng op smaak met versgemalen peper, zout, nootmuskaat en een kneep citroensap. Je kunt eventueel nog wat achtergehouden bouillon toevoegen als je de soep te dik vindt.
- Verhit een beetje olie in een koekenpan en bak de kastanjechampignons op hoog vuur. Voeg naar smaak wat zout en versgemalen peper toe.
- Schep de soep in kommen of borden en verdeel de kastanjechampignons erover.
Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker ! Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!