Een paar jaar geleden verbleef ik in B&B Chambres del Campo in Wijster. De eerste avond at ik daar ook en was zeer onder de indruk van de kookkunsten van Lizette Groffen en de bijbehorende wijnkeuzes van haar man. Ik zou er graag nog eens teruggaan maar ze zijn helaas gestopt met de B&B en een kunstgalerij begonnen. Gelukkig heb ik destijds het recept van de ‘snelle’ ravioli van Lisette gekregen en maak het nog regelmatig. Het snelle in dit recept zit hem in het gebruik van wonton deegvellen in plaats van pastadeeg maken. Wonton deegvellen zijn vierkante, gelige deegvelletje gemaakt van bloem, ei en zout die na het koken een beetje doorschijnend en glibberig worden. Traditioneel worden ze gevuld met varkensgehakt en/of gehakte garnalen met gember, lente-ui, lichte sojasaus en sesamolie. Maar… ze zijn ook uitstekend te gebruiken om ravioli‘s van te maken. Lekker dun deeg en daardoor ook een stuk lichter. Je koopt wontonvellen bij een Toko of bijvoorbeeld bij de Hanos of Sligro, daar vind je ze in de vriezer. Zorg gewoon dat je altijd zo’n pakje in je diepvries hebt liggen!

Voor ongeveer 20 stuks:

  • 400 gram (fles)pompoen (of zakje pompoenblokjes uit versschap)
  • mespunt chilivlokken
  • 1 teentje knoflook, uitgeperst
  • ½ theelepel venkelzaad
  • ½ tl korianderzaad 
  • 2-3 el ricotta
  • olijfolie
  • flinke handvol geraspte parmezaan of geitenkaas
  • 1 pakje wontonvelletjes (40 velletjes)
  • 1 ei, losgeklopt
  • 2 el pesto (bij voorkeur zelfgemaakt, tja…)
  • handje geroosterde pijnboompitten of (gekarameliseerde) pecannoten grof gehakt

Voorbereiden:

  • Haal het pakje wontonvelletjes tijdig uit de vriezer. Rustig laten ontdooien, dan kun je straks de velletjes makkelijk een voor een van het stapeltje pakken.
  • Verwarm de oven voor op 180ºC.
  • Snijd de pompoen in parten van ongeveer 5 cm breed en leg ze in een grote braadslee.
  • Kneus de chilivlokken en strooi dit met de koriander en wat zout en peper over de pompoen. Besprenkel met olie.
  • Bak de pompoen met de schil naar beneden ongeveer 45 minuten in de oven, tot hij goed zacht is. Gebruik je kant-en-klare stukjes pompoen, verkort dan de oventijd met 10 minuten.
  • Laat de pompoen afkoelen en schep het vruchtvlees eruit.
  • Doe het vruchtvlees in een kom met de ricotta, de Parmezaanse kaas, de uitgeperste knoflook en voeg wat zout en peper, naar smaak toe. Meng goed.
  • Bestrijk elk wontonvelletje nu met wat losgeklopt ei. Leg in het midden van elk velletje een theelepeltje vulling. Vouw het velletje dubbel, druk de randen goed dicht en zorg dat er geen lucht in zit. Of leg er een tweede velletje bovenop en werk met een uitsteker. Zorg ook dan dat de randen goed afgesloten zijn anders heb je kans dat later de vulling eruit loopt. Druk bijvoorbeeld dicht met een vorkje.

Tot hier kun je dit gerecht voorbereiden. Als je de ravioli niet meteen gaat eten leg ze dan in de koeling tussen vetvrij bakpapier zodat ze niet aan elkaar plakken. Je kunt de ravioli nu ook invriezen.

 Afmaken:

  • Breng in een grote pan water met zout aan de kook. Als het water kookt, draai het dan wat lager zodat het nog zachtjes kookt.
  • Doe de ravioli voorzichtig in het water en kook ze ongeveer 2-3 minuten. Schep ze er met een schuimspaan uit.
  • Serveer de ravioli met een beetje pesto en bestrooi met Parmezaanse kaas en de gehakte nootjes.

Ook lekker met salieboter. Smelt wat boter in een steelpannetje en leg hierin wat salieblaadjes en voeg naar wens peper en zout toe.  Laat dit op een laag vuurtje even staan. Sprenkel de salieboter over de ravioli in plaats van de pesto.

Vries je de ravioli in, dan kun je ze later bevroren in het kokend water laten glijden. Verleng de kooktijd dan met 1-2 minuten.

Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker ! Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!

Eet smakelijk!

Print Friendly, PDF & Email