Dahl (dal, daal, dhal) is een Indiaas gerecht dat peulvruchten bevat. Linzen, erwten of bonen worden gestoofd met kruiden en specerijen. Het gerecht wordt vaak gecombineerd met wat rijst of een stukje brood (roti, naan of chapati). In dit geval heb ik het gecombineerd met gegrilde kip, vooraf gemarineerd in kruiden en yoghurt (Tandoori kip), gegrild in de oven (of airfryer). Kip Tandoori is vernoemd naar de houtoven waarin het normaal gesproken bereid wordt (de Tandoor); echter een gewone oven of airfryer voldoet ook.

Normaal gesproken maak je dahl met gedroogde linzen en duurt de bereidingstijd (garen van de linzen) wat langer. Ik heb linzen uit blik gebruikt en dan ben je wat sneller klaar.

Samen met brood of rijst, wat vruchtenchutneys, yoghurt geserveerd in mooie schaaltjes heb je een mooie Indiase maaltijd.

Voor 4 personen

Dahl

  • 1 blik (400 gram) linzen
  • 250 ml water
  • 2 tl ketoembar
  • 2 tl koriander poeder
  • 2 tl kerrie poeder  (of maak zelf je eigen curry mengsel en gebruik dit)
  • 1 gesnipperde ui
  • 3 el olie of 50 gram (geklaarde) boter
  • 1 fijngehakte groene peper
  • 2 fijngehakte tenen knoflook
  • 3 tomaten, gehakt in blokjes

Tandoori kip:

  • 500 gram kipfilet of 8 kippenpoten
  • 1 el paprikapoeder
  • 1 el gemberpoeder
  • 1 el munt (gedroogde)
  • 1 tl zwarte peper
  • Snufje zout
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 3 el azijn
  • Sap van 1 citroen
  • 100 gram dikke Griekse 10 % vet yoghurt
  • Citroen partjes ter garnering en olie om de kip in te smeren 

Bijgerechten:

  • Schaaltje yoghurt
  • Gekookte rijst
  • Brood (bijvoorbeeld roti of naan, kant en klaar van de supermarkt en gegrild)
  • Mangochutney (van het merk Patak) of maak zelf vruchtenchutney: klik hier
  • Schaaltje met extra gehakte verse koriander, peterselie, peperringen

Kip

  • Meng alle kruiden, citroensap, azijn, yoghurt voor de kip en smeer de kip in met dit kruidenmengsel en laat minimaal 60 minuten intrekken in de koelkast (avond van tevoren mag ook!).
  • Laat de kip voor het bereiden even uitlekken in een vergiet of zeef indien nodig.
  • Smeer dan in met wat olie.
  • Bak de kip op bakpapier in de oven of in de airfryer (zonder bakpaper!) gaar en krokant (30-40 minuten) bij 180 graden Celsius.

Dahl

  • Fruit de ui met de droge kruiden en de knoflook in de olie.
  • Voeg vervolgens alle ingrediënten toe.
  • Laat 30 minuten sudderen, dikker worden en maak eventueel fijn met de staafmixer (hoeft niet, ik vind het lekker als er nog iets te kauwen valt).

 Bijgerechten en serveren

  • Kook de rijst en/of verwarm het brood.
  • Serveer alle gerechten in mooie schaaltjes (ook de chutney, de rijst, de verse kruiden) en laat iedereen zelf opscheppen.

Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker !
Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!

Eet smakelijk!