Blini’s zijn kleine Russische pannenkoekjes. Meestal worden ze geserveerd met zalm en zure room, maar je kunt er natuurlijk naar hartelust mee variëren. Ideaal als hapje, amuse of voorgerecht tijdens een diner. Zelf gemaakt zijn ze echt het allerlekkerst. Heb je tijd, maak dan de aardappelblini’s elders op deze website. Weinig tijd? Kies dan voor deze snelle variant. En heb je helemaal geen tijd, dan zijn er rond de feestdagen ook kant-en-klare blini’s te koop. Je kunt blini’s heel goed van tevoren al maken (en invriezen) en vlak voor serveren even opwarmen in de oven.
- Voor ongeveer 30 blini’s
- 100 g bloem
- 2 eieren, gesplitst
- 1 tl bakpoeder
- 2 dl magere yoghurt
- zout
- boter om in te bakken
- toppings naar keuze
Varieer zelf naar smaak met de toppings. Ik gebruikte hier burrata met gerookte zalm, zwarte lompviseitjes (immitatie kaviaar), groen sesamzaad en geitenkaas met rode uiencompote en pecannoten. En op de foto beneden bij dit recept heel klassiek crème fraiche, zalmblokjes en bieslook en daarnaast chili-jam en pittige humus. Andere ideeën zijn: ricotta met wat geraspte citroen erdoor, gehalveerd kerstomaatje, basilicumblaadje en balsamicosiroop; gewokte garnalen met rode peper, mangochutney en limoenrasp; plakje rosbief, lepeltje crème fraîche en grof gehakte walnoten; salade van gesnipperd hardgekookt ei, mayonaise, kwark en waterkers; hüttenkäse, paar aardbeien, geplette roze peper.
- Meng in een kom de eidooiers, bloem, bakpoeder, zout en yoghurt en klop tot een glad mengsel.
- Klop in een andere, schone en vetvrije kom, de eiwitten stijf.
- Spatel de eiwitten luchtig door het beslag. Niet te lang want dan sla je de lucht eruit.
- Verhit in een koekenpan wat boter en bak de blini’s om en om bruin. Houd een doorsnede aan van ongeveer 10 centimeter. Gebruik eventueel een kookring.
- Eet de blini’s warm of lauw. Verwarm ze als je ze niet direct eet dus even in de oven.
Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker ! Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!