Om allerlei redenen kwam ik afgelopen half jaar niet aan bakken toe. Dit recept van Claire Saffitz stond al die tijd op m’n lijstje om te maken als ik er weer aan toe was. Vorige week was het eindelijk zover. Het resultaat is om je vingers bij op te eten: een lekkere chewy binnenkant, crunchy van binnen door de Maltesers, een mooi korstje aan de buitenkant en de perfecte hoeveelheid zeezout. En machtig, dat wel, dus snij je er stukjes van zoals jij ze lekker vindt. Handig: je kunt ze ook invriezen.

  • 20 gram cacaopoeder
  • 140 gram pure chocolade, grof gehakt
  • 3-4 theelepels oploskoffie (poedervariant)
  • 1 zak Maltesers, grof gehakt (175 gram)
  • 85 gram boter, in stukjes
  • 60 ml zonnebloemolie
  • 100 gram kristalsuiker
  • 100 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 1 ei
  • 2 eidooiers
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 100 gram bloem
  • 1 theelepel Maldon zeezoutvlokken

En verder nodig:

  • bakvorm van ongeveer 20×20 cm
  • 1 vel bakpapier
  • grote, warmtebestendige kom
  • Verwarm de oven voor tot 175 graden.
  • Leg het vel bakpapier in je bakblik, maak evt. vochtig aan de onderkant zodat hij beter blijft plakken.
  • Breng een grote pan water aan de kook. Als het water kookt draai je de temperatuur wat omlaag, zodat het water tegen de kook aan blijft.
  • Neem ondertussen de grote, warmtebestendige mengkom en meng het cacaopoeder met 60 ml water tot een glad papje.
  • Smelt in een steelpannetje de pure chocolade en de boter en voeg deze toe aan het cacaopoeder-papje. Voeg ook het koffiepoeder en de olie toe en roer met een grote garde tot een glad mengsel.
  • Hang de kom nu boven de pan met kokend water, maar zorg dat de bodem het water niet raakt. Verwarm nog even zachtjes, roer goed door en haal daarna van het vuur. Laat het chocolademengsel afkoelen tot het lauw is.
  • Voeg als het mengsel lauw is de twee soorten suiker toe en roer met de garde tot een homogeen mengsel. Het ziet er wat korrelig uit, dat is normaal.
  • Voeg daarna het hele ei, de eidooiers en het vanille-extract toe en klop krachtig tot het mengsel weer samenkomt en er zeer dik, glad en glanzend uitziet.
  • Nu voeg je de droge ingrediënten toe: de bloem en het zout. Gebruik je garde en je spierballen weer om alles gedurende 45 seconden tot een glad mengsel te kloppen.
  • Voeg tot slot de Maltesers toe en spatel deze door het beslag.
  • Schep het beslag in het bakblik en gebruik een spatel om het beslag gelijkmatig uit te spreiden en glad te strijken. Strooit er nog een klein beetje zoutvlokken overheen.
  • Bak de brownies 25 à 30 minuten. Als de bovenkant glanzend en gerezen is en het midden droog aanvoelt maar nog zacht is als je erop duwt zijn ze goed.
  • Laat de brownies ongeveer 1 uur afkoelen in het bakblik, tot ze niet meer heet zijn. Koel ze daarna ongeveer 1 uur in de koelkast, tot de onderkant van het bakblik koud aanvoelt. Dit zorgt voor de lekkerste textuur.

Gebruik het bakpapier om de brownies uit het bakblik te tillen en leg ze op een snijplank. Snijd de brownies in stukjes van gewenste grootte. Vries eventueel een aantal stukken in.

Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker ! Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!

Eet smakelijk!

Print Friendly, PDF & Email