Skrei is een benaming voor kabeljauw, een Noorse volwassen winterkabeljauw. De naam skrei is afkomstig van het Noorse woord voor zwerver (skreid) en slaat op de lange tocht die de vis elk jaar maakt. Skrei komt uit de Lofoten, een eilandengroep voor de kust van Noord-Noorwegen. De komst van de skrei is in Noorwegen als de komst van de nieuwe haring in Nederland. Vergelijk het met kabeljauw, maar skrei springt daar echt bovenuit door het malse visvlees en de helderwitte kleur. Het skrei seizoen valt in de periode januari tot april. Kun je geen skrei krijgen dan kun je dit gerechtje natuurlijk prima met kabeljauw maken.
Voor 4 personen:
- 1 stuk skrei met vel van ongeveer 300 gram
- ½ liter pekelwater (40 gram zout op ½ liter water)
- 12 plakjes chorizo Ibérico
- mengsel van verse kruiden; denk aan bieslook, bladpeterselie, koriander, kervel
- 1 sjalot, fijngesneden
- 1 teen knoflook, fijngesneden
- 20 stuks (Taggiasche) olijven
- 3 stuks pomodori tomaat
- pijnboompitjes, geroosterd
- 1 blaadje verse salie (bewaar de rest in de vriezer)
- 2 ansjovis, fijngesneden
- 200 ml olijfolie
- Balsamico-azijn naar smaak
- limoenrasp naar smaak
- ½ avocado in blokjes
- peper, zout
Voorbereiden
Skrei:
- Leg de skrei in het pekelwater, bij voorkeur 1 nacht laten staan.
Chorizochips:
- Verwarm de oven voor op 130 graden (hetelucht)
- Leg de chorizoplakjes op bakpapier en bak ze in 20 minuten krokant.
- Na het bakken de chips op keukenpapier leggen om overtollig vet op te laten nemen.
De saus:
- Fruit de fijngehakte sjalot en knoflook zonder deze te laten kleuren aan in een klein beetje olie. Voeg daarna de rest van olie toe.
- Ontvel de tomaten (inkruisen en in 10 seconden heet water dompelen). Verwijder dan het vel en snijd ze in 4 stukken.
- Verwijder de zaadlijsten en snijd de rest van de tomaat in blokjes. Leg deze in de olie.
- Voeg ook de pijnboompitjes en de ansjovisjes aan het olijfoliemengsel toe.
- Leg het salieblad erin en laat op kamertemperatuur rusten.
Kruidensalade:
- Snijd de bieslook in stukjes van 2 cm en pluk de topjes van de andere kruiden. Leg deze als je ze niet meteen gebruikt op ijs- of zeer koud water.
Afmaken
- Verwarm de oven voor op 160 graden (hete lucht)
- Snijd de gepekelde skrei in 4 stukken en smeer ze licht in met wat olijfolie. Breng ze op smaak met peper en zout.
- Leg de skrei in een ovenschaal in de oven voor ongeveer 7 minuten. (Dit is wel afhankelijk van de dikte van de vis.)
- Haal de vis uit de oven en laat 2 minuten rusten.
- Verwarm ondertussen de saus, verwijder het salieblad en doe de blokjes avocado erbij.
- Voeg wat rasp van de limoen toe en een flinke scheut balsamicoazijn.
- Proef de saus en voeg naar eigen smaak nog wat zout, peper of balsamicoazijn toe.
- Dresseer de saus in een klein diep bord.
- Leg de skrei daar bovenop en bedek dit vervolgens met 3 chorizochipjes.
- Als laatste de kruidensalade op de skrei dresseren.
Dit recept is een bewerking op een recept van Onno Kokmeijer waar ik de workshop ‘Lente met Onno Kokmeijer’ volgde.
Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker !
Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!