Savooiekool of groenekool is een van de oudste koolsoorten, die oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied komt. De kool is vernoemd naar de historische regio Savoye. Zo’n kool is echt een kunstwerkje als je hem van dichtbij bekijkt; de kleur, de nerven, hoe de bladeren over elkaar heen zitten. Bovendien zit hij bomvol vitamine C. Toen ik vorige week een mooie savooiekool in de Boerschappenbox had zitten bedacht ik dit recept. Ik maakte een vulling van pastinaak en stukjes verse zalm en serveerde er ook nog een stukje gerookte zalm bij en een salade van gele en peterseliewortel. Een lekker en gezond bordje! Ik maakte dit gerecht in de stoomoven maar als je die niet hebt kun je het ook gewoon in de oven maken. Ik werk beide bereidingswijzen hieronder uit.
Voor 4 personen/8 rolletjes:
- 1 savooiekool
- 400 gram pastinaak
- 400 gram verse zalm (of wat minder als je er nog zalm naast serveert, weglaten kan ook)
- 1 ui, gesnipperd
- 1 knoflookteen, geperst of heel fijngesneden
- 1 citroen, sap en rasp
- boter of schep ricotta
- peper, zout
- bij bereiding in de oven: 200 ml bouillon of witte wijn
De pastinaakpuree:
- Was en schil de pastinaken met een dunschiller. Snij in stukjes.
- Bak ze in een pan met dikke bodem in de olie of boter samen met de ui en de knoflook even kort aan op middelhoog vuur.
- Voeg kokend water toe totdat de pastinaak onder staat en laat 15 minuten zachtjes koken.
- Giet goed af. Voeg schep ricotta of klontje boter toe en meng met staafmixer of pureestamper tot een puree.
- Voeg de citroenrasp en een beetje citroensap toe. Proef en maak op smaak met peper en zout.
- Snijd de zalm in kleine stukjes en meng door de puree.
De savooiekool:
- Snijd de bladeren van de savooiekool onderaan voorzichtig los. Kies 8 mooie bladeren uit. (De rest van de kool houd je over.)
- Was de koolbladeren en blancheer ze 1-2 minuten in kokend water of gebruik hier de stoomoven voor; 5 minuten stomen op 100°. Je kunt de bladeren ook blancheren in een magnetron; 2-3 minuten op 600 Watt.
- Leg de bladeren op een schone theedoek en dep ze droog.
- Vul de bladeren een voor een met de pastinaakpuree en rol ze op; eerst de zijkanten dichtvouwen en rol dan vanaf de onderkant op tot mooie rolletjes. Snijd eventueel de nerf aan de onderkant van het blad eruit. (Tot hier kun je dit gerecht voorbereiden, als je ze niet meteen wilt eten zet ze dan tot gebruik weg in de koeling.)
Afmaken:
- Oven: verwarm voor op 180 graden C°. Leg de koolrolletjes met de naad naar beneden in een ovenschaal en schenk hierin 200 ml bouillon of witte wijn. Dek af met aluminiumfolie en bak ze ongeveer 25 minuten.
- Stoomoven: Leg de rolletjes met de naad naar beneden in een gaatjesschaal en stoom ze 25 minuten op 100°C.
Ik at de koolrolletjes met een stukje warm gerookte zalm en een salade van gele wortel- en peterseliewortellinten, aangemaakt met een dressing van citroensap, clementine-olie (Foodelicious) en peper en citroenzout.
Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker ! Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!