In de Indonesische keuken zijn er talrijke en gevarieerde eiergerechten. Een van de bekendste is toch wel de “sambal goreng telor”. Een heerlijke pittige saus met daarin gekookte, gefrituurde eieren.In mijn eerste Indonesische kookboek (1983!) las ik dat eieren in Indonesië ook wel het “vlees van de armen“ worden genoemd. Volgens Lonny Gerungan (De complete Indonesische keuken) komt dit recept uit midden-Java.Met sperziebonen en een bolletje rijst, gebakken uitjes en wat kroepoek een heerlijke complete maaltijd. Voor de vleesliefhebbers kun je er nog een sateetje bijmaken van kip of varkenshaas.In de Indonesische keuken worden veel verse kruiden gebruikt en moet je flink aan de bak met hakken en vijzelen. Deze zogenaamde boemboes (kruidenpasta’s) kun je ook kopen of samenstellen uit poederkruiden maar dan lever je in aan smaak en vooral mis je de geuren die vrijkomen bij het vijzelen en bakken.Elke toko heeft deze kruiden vers of ingevroren! De ingevroren zakjes met laos, citroengras, gember of citroenblad zijn ideaal en geven vrijwel net zo veel smaak als de verse kruiden. Het recept wat ik gebruik is van Bonny Wijata en heb ik gemaakt tijdens een workshop bij hem in Maastricht.
Ingrediënten
Voor 4 personen:
- 8 eieren
- 500 gram sperziebonen
- rijst naar keuze
- 1 el tomatenpuree
- 2 grote tomaten
- 3 cm laos (in plakjes, kun je vervangen door poeder maar dan mis je smaak)
- 3 blaadjes daun salam (indien niet beschikbaar, weglaten)
- 150 ml kokosmelk
- half bouillonblokje
- plantaardige olie (zonnebloem)
- zout naar smaak, eventueel paar druppels ketjap
Boemboe (kruidenpasta)
- een vijzel (alternatief is fijnhakken of keukenmachine)
- 1 grote ui
- 2-3 grote tenen knoflook
- ½ tot 1 rode peper (afhankelijk van je smaak)
- 1 tl gula dwaja suiker (of bruine basterdsuiker)
- ½ tl trassi (blokje garnalenpasta; bij elke supermarkt te koop)
Bereiding en afwerking
- Kook de eieren hard (8 minuten), laat ze schrikken, pel de eieren.
- Hak de uien, de knoflook, de rode peper eerst fijn.
- Stamp ze daarna tot een pasta in de vijzel.
- Snij de tomaten in blokjes.
- Maak de bonen schoon en breek ze in stukjes.
- Frituur de eieren tot ze een bruin korstje krijgen in hete olie. (frituurpan, of olie in de wok of pan zodat de eieren net onderstaan)
- Laat de eieren uitlekken.
- Verhit dan enkele eetlepels olie in de wok en bak de tomatenpuree als eerste gedurende een minuut. (ontzuren)
- Kook de sperziebonen kort tot knapperig en beetgaar en giet af.
- Voeg dan de boemboe toe en bak 2 minuten.
- Voeg dan de tomaten, laos en daun salam toe en laat even pruttelen. (5 minuten)
- Voeg de kokosmelk toe en 100 ml water, laat weer pruttelen. (5 minuten)
- Proef nu: is het pittig, zoet, zout genoeg? Voeg anders nog wat sambal, zout, ketjap, suiker toe.
- Voeg voorzichtig de eieren toe (zorg dat ze in de saus liggen maar niet kapot gaan); zet het vuur laag.
- Voeg als laatste de sperziebonen toe en verwarm nog 2 minuten.
- Snij de eieren voorzichtig doormidden.
- Leg eerst de bonen en saus op het bord en dan de eieren.
- Dien op met gekookte rijst, wat kroepoek, atjar en gebakken uitjes.
Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker ! Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!