Een heerlijke combinatie van gegrilde pompoen, courgette en aubergine in salieboter met frisse pesto van rucola, citroen en parmezaan en wat zachte geitenkaas. Een heerlijk voorgerecht of lunchgerecht. Je kunt het van te voren bereiden en de groente vlak voor het opdienen even verwarmen in de oven tot lauw-warm. Door de ringen in elkaar te leggen krijg je een mooi plaatje!
4 personen
Groente
- 1 flespompoen
- 1 courgette
- 1 aubergine
- roomboter
- olijfolie om te bakken
- 2 tenen knoflook
- verse salie blaadjes (4-5)
- balsamico siroop (bv met smaakje, vijg/dadel)
Pesto
- rucola (1/2 zakje)
- zonnebloempitten (3 el)
- 6 volle el parmezaanse kaas, geraspt
- sap van een halve citroen
- 3-5 el extra vierge olijfolie
Garnering
- zachte geitenkaas (150 gram)
- eventueel: geroosterde pompoenpitten
- Was de groente (schillen is niet nodig)
- Snij de groente in plakken van 1 cm (je krijgt cirkels in diverse maten).
- Steek dan met de ringen diverse maten cirkels uit de ronde groente plakken (zie foto); gebruik ze allemaal.
- Verwarm de olijfolie met de roomboter en laat de gehakte knoflook en salie 5 minuten rustig trekken (laag vuur).
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
- Bedek een bakplaat met bakpapier en spreidt groente (enkele laag) uit over de bakplaat.
- Sprenkel het olie-boter mengsel (met knoflook en salieblaadjes) over de groente.
- Druppel er ook wat balsamico siroop overheen.
- Bak in 20 minuten totdat de pompoen gaar is (prik).
- Maak in de tussentijd de pesto door alle ingrediënten fijn te malen in blender.
- Proef en voeg eventueel wat meer olie, citroen, peper of parmezaan toe.
- Brokkel de geitenkaas in kleine stukjes.
- Rooster de pompoenpitten (optioneel).
- Dek de groente af met aluminiumfolie tot gebruik (of verwarm de groente weer tot lauwwarm in de oven).
Bord opmaken
- Leg de cirkels (in elkaar) op het bord.
- Druppel er pesto overheen.
- Strooi de geitenkaas er overheen.
- Garneer eventueel met pompoenpitten.
- Draai er nog wat peper uit de molen overheen.
Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker ! Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!