Saag is een Indiase, vegetarische curry, origineel gemaakt met paneer (Indiase kaas) en spinazie. Deze is gemaakt met halloumi, ook een kaassoort die niet smelt. De specerijen maken dit eenvoudige gerecht bijzonder smaakvol. Je kunt het ook met diepvriesspinazie maken maar verse spinazie is lekkerder. De spinazie slinkt enorm, dus schrik niet van de hoeveelheid; er blijft maar weinig van over. Wij aten de saag met bloemkoolrijst om er een koolhydraatarm gerecht van te maken. Origineel eet je het met gewone rijst en/of naanbrood.

Voor 2 personen:

  • 400 gram spinazie
  • ½ ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • stukje gember, geschild en fijngehakt
  • 2 theelepels kurkuma
  • 1 theelepel komijnzaad
  • 1 theelepel garam masala
  • 1 blok halloumi, in blokjes
  • 100 ml (kook)room of kokosmelk
  • flinke kneep citroensap
  • Breng een grote pan met water aan de kook, blancheer de spinazie 1 minuut tot hij geslonken is. Doe over in een zeef of vergiet en laat uitlekken
  • Meng de kurkuma, komijn, garam masala, peper en zout in een kom. Wentel de blokjes halloumi er doorheen en zorg dat alle blokjes bedekt zijn.
  • Verhit wat olie in een pan met anti-aanbaklaag en bak de halloumi rondom bruin. Haal ze uit de pan en zet even apart.
  • Doe de ui, knoflook en gember in dezelfde pan en bak op matig vuur tot de ui licht gekleurd is. Dit duurt zeker 10 minuten.
  • Druk of knijp ondertussen het vocht uit de spinazie en hak hem fijn op een snijplank.
  • Voeg de spinazie, de halloumi en de room toe aan het uimengsel. Kook op laag vuur een beetje in.
  • Proef en breng op smaak met citroensap en eventueel nog wat peper en/of zout.
  • Eet samen met (bloemkool)rijst en/of naanbrood.

Dit (bewerkte) recept komt uit de Foodies van april 2021.

Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker !
Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!

Eet smakelijk!

Print Friendly, PDF & Email