Als de spreekwoordelijke mussen van het dak afvallen eet ik het liefste koude soep. Je vindt al verschillende recepten van koude soepen op onze website zoals de koude komkommersoep met knoflookgamba’s, de avocado-komkommersoep en natuurlijk verschillende gazpacho’s. Naast de witte gazpacho ajo blanco ontbrak nog de roze variant. Dus hier is ‘ie dan! Maak hem een avond van tevoren en je eet een heerlijke koude soep als je op een warme dag thuiskomt.
Voor 4 tot 6 personen:
- 200 gram blanke amandelen of amandelmeel
- 400 ml bouillon
- 200 gram rode biet, gepeld en in stukjes
- 2 tenen knoflook, gepeld en fijngehakt
- 3 eetlepels rode wijnazijn
- 1 theelepeltje suiker (naar smaak)
- olijfolie, ter garnering
- verse munt, in reepjes gesneden (garnering)
- Maal als je blanke amandelen gebruikt deze fijn in een keukenmachine tot amandelmeel.
- Doe de bouillon, rode biet, knoflook, rode wijnazijn en het amandelmeel in een blender en draai er een soep van.
- Proef en voeg indien nodig meer azijn, zout/peper en eventueel een theelepeltje suiker toe.
- Je kunt de soep eventueel nog zeven, voor een zijdezachte ajo blanco, maar echt nodig is het niet.
- Laat de soep helemaal afkoelen in de koelkast.
- Serveer de roze ajo blanco koud, met wat druppeltjes olijfolie en de reepjes munt.
Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker !
Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!