Een romig mosterdsoepje is altijd lekker. Tijdens koude dagen als maaltijdsoep, maar eigenlijk kan hij het hele jaar door! Als onderdeel van een wat uitgebreider diner maak je hem extra feestelijk met kaassoesjes! Je kunt zowel de soep als de soesjes makkelijk voorbereiden. Voor extra smaak voegde ik een lepel miso toe. Heb je dit niet in huis dan kun je dit gewoon achterwege laten.
Voor de soep:
- 1 ui gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 40 gram boter
- 50 gram bloem
- 1 liter groente- of kippenbouillon, warm
- 4 eetlepels grove mosterd
- 1 eetlepel lichte of donkere miso
- 200 ml slagroom of kookroom
- kneep citroensap
Voor de soesjes:
- 25 gram boter
- 50 ml melk
- 30 gram bloem
- 1 ei, losgeklopt
- 2 eetlepels geraspte cheddar
- optioneel: sesamzaadjes
- spuitzak met kleine, gladde spuitmond
De soesjes:
- Verwarm de melk met de boter in een steelpan en voeg, als de boter gesmolten is, de bloem in één keer toe.
- Roer door tot er een deegbal ontstaat die van de pan loslaat. Laat het deeg even gaar worden maar bak het niet bruin.
- Laat iets afkoelen en roer dan het ei, de kaas en wat peper en zout er doorheen.
- Schep het deeg over in een spuitzak en spuit op een met bakpapier beklede bakplaat kleine bolletjes op ongeveer 3 cm van elkaar. Bestrooi ze evt. met sesamzaadjes.
- Bak de kaassoesjes 5-6 minuten in de oven tot ze goudgeel en mooi gerezen zijn. Hou de oven in de gaten maar doe hem tussentijds niet open.
De soep:
- Bak in een pan met dikke bodem de gesnipperde ui en de gehakte knoflook in de boter, langzaam op niet al te hoog vuur. Bak totdat de ui glazig is.
- Voeg de bloem in één keer toe.
- Zet het vuur zacht, roer goed met een houten lepel en bak totdat er geen klontjes meer in zitten. Pas op dat het niet te bruin bakt maar de bloem moet wel gaar worden.
- Zet het vuur wat hoger en schenk beetje bij beetje de bouillon erbij; roer tussendoor goed, eventueel met een garde. Voeg halverwege het toevoegen van de bouillon ook de mosterd en de miso toe.
- Voeg net zoveel bouillon toe tot je een redelijk dikke gebonden soep hebt en voeg dan ook de room toe.
- Proef en breng op smaak met een kneep citroensap, nog wat extra mosterd, zout en/of versgemalen zwarte peper.
Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker !
Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!