Roggebrood kun je makkelijk zelf maken. Het deeg is heel kleverig en hoeft niet lang gekneed te worden omdat het weinig gluten bevat. Ik heb dit recept geleerd bij de Bakery Institute in Zaandam tijdens een geweldige cursus handgemaakt brood. Daarna heb ik het nog vaak gebakken met veel succes. Je kunt het in de oven bakken op een bakplaat, op een pizzasteen of in de gietijzeren pan. Op een steen (goed voorverwarmd) of in een pan werkt het beste! Daarnaast kun je kiezen om gist te gebruiken of zuurdesem. Indien een heel brood teveel is kun je de helft invriezen! Roggemeel is te koop bij natuurwinkels, soms ook in de supermarkt of bij echte bakkers. Online kun je het ook bestellen.
Voor 1 brood (rond):
- 380 gram roggemeel
- 160 gram (volkoren) tarwebloem
- 160 gram zuurdesem OF 7 gram droge gist (1 zakje) . Wil je de zuurdesem zelf maken: klik hier !
- 480 ml water
- 11 gram zout
1 rijsmandje met stof bedekt (broodmandjes die voor een paar euro te koop zijn bij Xenos, Blokker of Sligro), zie foto.
optioneel: een pizzasteen of een gietijzeren pan
- Kneed alle ingredienten tot een kleverig deeg en meng gedurende 10 minuten
- Leg het deeg in een ingevette (olie) kom en dek af met plastic folie voor de bulkrijs (60 minuten)
- Bepoeder het stoffen mandje met behulp van een zeef met bloem, het moet een zeer dikke laag zijn en sla niets over!
- Kneed het deeg nog een keer licht door en breng het voorzichtig over in het rijsmandje
- Denk af met folie en laat 75 minuten narijzen.
- Zorg dat je de oven zeker 45 minuten van te voren op 240-250 graden Celsius verwarmd hebt met de bakplaat, steen of pan er in.
- Breng dan het deeg over op de bakplaat, steen, of pan door het rijsmandje in een beweging ” om te kiepen” op de plaat, steen, of in pan.
- Snij dan met een scherp mes op enkele plaatsen in, want zo controleer je de scheurvorming tijdens het bakken.
- Bak dan de eerste 20 minuten op 240-250 graden, dan 20 minuten op 230 graden en dan nog 20 minuten op 220 graden.
- Laat het brood afkoelen op een rooster.
- TIP: indien mogelijk: zet een plat ovenschaaltje met water in de oven tijdens het bakken.
Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker !
Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!