Rode bieten, geroosterd en daarna uitgehold en gevuld met kruidig (lams)gehakt. Dan opdienen met dikke Griekse yoghurt, radijsjes en verse kruiden (munt, peterselie en koriander) en een rode bieten saus van het braadvocht. Een fantastisch gerecht uit het kookboek The Palomar.
4 personen
Voor de vulling:
- 3 eetlepels olijfolie
- 1 gesnipperde ui
- 1 tl mild paprikapoeder
- 0,5 tl kaneel
- 0,5 tl nootmuskaat
- 1 theelepel geroosterd en gemalen komijnzaad
- 1 theelepel geroosterd en gemalen korianderzaad
- 1 tl gemalen peper
- 0,5 tl gemalen kruidnagel
- 1 stengel bleekselderij
- 200 gram lamsgehakt of half-om-half gehakt (bij voorkeur van een goede slager)
Voor de bieten:
- 4 grote rode bieten, met schil, schoongeboend en drooggedept
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 eetlepels dadelstroop (of honing)
- 2 eetlepels granaatappelmelasse
- 1 theelepel harissa (Harissa is een rode pasta van gedroogde pepers, kruiden, olijfolie en is te koop bij Turkse winkels en bij de meeste supermarkten)
- 100-200 ml groentebouillon
- 50 gr boter
- een ovenschaal of pan die in de oven kan en waar precies 4 bieten in passen, aluminiumfolie
Garnering:
- 4 flinke eetlepels Griekse yoghurt
- Kneepje citroensap en goede olijfolie
- Paar radijsjes in dunne plakken geschaafd
- Verse kruiden naar keuze, bijvoorbeeld munt of peterselie, koriander
Vulling:
- Bak de uien in een koekenpan, in de olie met de helft van de kruiden en karamelliseer in 10-15 minuten.
- Voeg dan knoflook en bleekselderij toe.
- Doe dan lamsgehakt erbij en zet het vuur hoger.
- Bak het nog 5 minuten rul en gaar, en voeg de rest van de kruiden toe.
Bieten:
- Verwarm de oven op 180 graden.
- Wrijf de bieten in met olijfolie en verpak ze afzonderlijk in aluminiumfolie.
- Leg ze een uur op een bakplaat of tot ze gaar zijn (duurt ongeveer 1-1,5 uur).
- Verwijder de schil en snijd een stuk van 2 cm van de bovenkant.
- Hol ze voorzichtig uit met een theelepel
- Snijd eventueel een klein stukje van de onderkant zodat ze rechtop kunnen blijven staan.
- Verhoog de oven tot 190 graden.
- Zet de bieten in een braadslee.
- Meng de granaatappelmelasse, dadelstroop, de Harissa en de groentebouillon.
- Wrijf de binnen- en buitenkant van de bieten ermee in.
- Rest van vocht in de braadslee gieten, klein klontje boter in elke biet en bak ze 5 minuten.
- Vul de bieten met het gehaktmengsel en bak nog 5 minuten.
Afwerking:
- Lepel een beetje yoghurt midden op bord.
- Hussel de gehakte verse kruiden, radijs met olijfolie en citroensap en snuf zout, Schep naast de yoghurt.
- Plaats een biet op de yoghurt.
- Voeg de overgebleven boter toe aan het braadvocht in de slee en roer tot een gladde saus.
- Sprenkel de saus over de bieten.
Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker ! Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!