In dit recept is de risottorijst vervangen door bloemkoolrijst. Dat dit prima lukt had ik al vaker vastgesteld. Nu de bloemkool vaak flink duurder is gebruik ik gewoon bloemkoolrijst uit de vriezer. Makkelijk, gezond en voordeliger. Varieer er net zoals bij gewone risotto op los want het lukt altijd!
Voor 2 personen:
- 250 gram bloemkoolrijst
- 250 gram kastanjechampignons in plakjes
- 100 gram diepvrieserwtjes
- 1 ui, fijngesnipperd
- 2 teentjes knoflook, geperst of fijngehakt
- 2 theelepels Italiaanse kruiden
- Klont roomboter en scheut olijfolie
- 200 ml slagroom
- 1 eidooier (eiwit wordt niet gebruikt, kun je evt. invriezen)
- 1 wijnglas witte wijn
- ¼ blokje groente- of kippenbouillon
- handje walnoten grof gehakt
- 50-75 gram geraspte kaas en wat extra voor garnering
- Kook de erwtjes in een minuut of 5 beetgaar. Giet af en zet apart.
- Verhit in een pan met dikke bodem de olijfolie en bak de champignons op hoog vuur. Voeg de Italiaanse kruiden toe en bak paar minuten mee. Schep alles op een bord en laat de overgebleven olie in de pan achter.
- Doe een klont roomboter in de pan waar je de champignons in gebakken hebt en bak de ui en knoflook glazig op middelhoog vuur.
- Voeg de wijn en de helft van de slagroom toe. Verkruimel het ¼ bouillonblokje erover, breng het geheel aan de kook en blijf goed roeren.
- Zet het vuur nu laag en voeg de bevroren bloemkoolrijst toe. Laat zo’n 15 minuten sudderen onder regelmatig roeren en voeg steeds een scheutje slagroom toe als de risotto droger wordt.
- Als de bloemkoolrijst zacht en romig is (proeven!) voeg dan de champignons en de erwtjes toe. Laat even door en door warm worden.
- Draai het vuur uit en voeg de walnoten en geraspte kaas toe. Voeg daarna de eidooier toe en blijf roeren totdat alles goed gebonden is.
- Proef en breng op smaak met zout en versgemalen peper. Doe over in een bord of kom en bestrooi met nog wat geraspte kaas.
Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker !
Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!