Risotto van bloemkoolrijst? Eerlijk gezegd had ik er ook niet veel vertrouwen in. Maar omdat ik graag minder koolhydraten eet wilde ik het toch eens proberen. Gelukkig maar, want het was gewoon echt hartstikke lekker! Ik was een beetje bevreesd dat het erg papperig zou worden, maar dat was helemaal niet het geval. Ik gebruikte de bloemkoolrijst rechtstreeks uit de diepvries en ontdooide deze niet maar gooide hem bevroren in de pan. Maar je kunt natuurlijk ook zelf een verse bloemkool in de keukenmachine tot kleine korrels vermalen. Of verse bloemkoolrijst kopen. Hier komen nu regelmatig andere varianten van risotto van bloemkoolrijst op tafel. Helemaal niets mis mee!

Voor 2 personen:

  • 250 gram bloemkoolrijst
  • 100 gram ontbijtspek in reepjes
  • 250 gram kastanjechampignons
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 theelepels Italiaanse kruiden
  • Klont roomboter en scheut olijfolie
  • 200 ml slagroom
  • 1 eidooier
  • 1 wijnglas witte wijn
  • ¼ blokje groente- of kippenbouillon
  • 50-75 gram Parmezaanse kaas
  • Verhit in een pan met dikke bodem de olijfolie en bak de spekjes uit op middelhoog vuur.
  • Voeg de champignons en Italiaanse kruiden toe en bak paarminuten mee.
  • Schep alles op een bord en laat het vet in de pan achter.
  • Voeg de roomboter toe aan de pan en bak de ui en knoflook glazig op middelhoog vuur. Voeg de wijn en de helft van de slagroom toe. Verkruimel het ¼ bouillonblokje erover, breng het geheel aan de kook en blijf goed roeren.
  • Zet het vuur nu laag en voeg de bloemkoolrijst toe. Laat zo’n 15 minuten sudderen onder regelmatig roeren en voeg steeds een scheutje slagroom toe als de risotto droger wordt.
  • Als de bloemkoolrijst zacht en romig is (proeven!) voeg dan het champignon-spekjes mengsel toe.
  • Draai het vuur uit en voeg de Parmezaanse kaas toe, roer erdoor. Voeg daarna de eidooier toe en blijf roeren totdat alles goed gebonden is.
  • Proef en breng op smaak met zout en versgemalen peper.

Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker !
Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!

Eet smakelijk!