Nog een keer risotto maar dan weer net iets anders! Bloemkool in plaats van risottorijst is een mooie manier om minder koolhydraten en meer groente te eten. Maar ik mis dan wel de “bite” van de risottorijst. In dit recept gebruik ik de helft rijst en de andere helft bloemkoolrijst. Een beetje gezond maar net wat lekkerder. Samen met de paddenstoelen, witte wijn en Parmezaanse kaas gaan we de winter dan toch echt afsluiten en op naar de lente!

Voor 2 personen:

  • 100 gram risotto rijst
  • 200 gram bloemkoolrijst (zelf malen in de keukenmachine of kant en klaar kopen)
  • 200 ml droge witte wijn
  • 300 ml bouillon naar keuze
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 2 eetlepels, het liefst verse, tijmblaadjes
  • 2 eetlepels gehakte peterselie
  • Rasp en sap van een citroen
  • 2×50 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • 200 gram paddenstoelen naar keuze, schoongemaakt en in plakjes/reepjes (gewone of kastanjechampignons, oesterzwammen, shiitakes etc.)
  • Olijfolie om te bakken
  • Optioneel: truffelolie (erg lekker….)
  • Bak de paddenstoelen in een aparte koekenpan in olijfolie.

  • Zorg dat je goed roert zodat de paddenstoelen niet gaan koken maar droogbakken.

  • Voeg peper, de knoflook en tijmblaadjes toe en zet apart.

  • Bak het uitje in de olie in een diepere koekenpan (of andere pan met dikke bodem, ik gebruik altijd de wok!).

  • Bak vervolgens de risotto rijst even mee; laat niet aanbranden!

  • Meng de wijn en de bouillon, verwarm, en voeg steeds een soeplepel vocht toe aan de risotto rijst.

  • Wacht totdat de vloeistof is opgenomen en roer voorzichtig.

  • Voeg dan weer een soeplepel vocht toe.

  • Ga zo zeker 10 minuten door; je moet erbij blijven…gebruik matig vuur onder de pan (tegen de kook aan).

  • Voeg dan de bloemkoolrijst toe en de helft van de gebakken paddenstoelen.

  • Voeg het citroensap en de citroenrasp toe.

  • Blijf vocht toevoegen totdat de rijst beetgaar is en het vocht verdampt (nog ongeveer 5 minuten); indien de bouillon op is, gebruik dan kokend water.

  • Zet het vuur uit en roer 50 gram Parmezaanse kaas en de helft van de peterselie door de risotto (dek af met deksel en laat een paar minuten staan).

  • Verwarm de resterende paddenstoelen.

  • Schep de risotto op de borden en garneer met de paddenstoelen, peterselie en restant Parmezaanse kaas.

Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker !
Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!

Eet smakelijk!