Risotto smaakt eigenlijk altijd, ongeacht de tijd van het jaar. Deze risotto is hoog op smaak door de chorizo. De hoeveelheid is ruim voldoende voor 2 personen als hoofdgerecht. Gebruik wel rijst die geschikt is om risotto te maken zoals carnaroli of arborio. Gewone rijst is niet geschikt want die bevat te weinig zetmeel en neemt te weinig vocht op. Eet je de risotto als onderdeel van een diner met meerdere gangen dan kun je er met 3-4 personen van eten. Ik garneerde de risotto met wat grof gehakte, gezouten amandelen voor een extra bite.
Voor 2 personen als hoofdgerecht:
- 100 gram chorizo, in kleine blokjes
- 1 ui, fijngesneden
- 1 venkelknol, fijngesneden (groen bewaren)
- 1 teen knoflook, geperst
- 175 risottorijst (carnaroli of arborio)
- 8 gedroogde tomaatjes, in stukjes
- 650 ml groentebouillon, warm
- 60 ml witte wijn
- 50 g Parmezaanse kaas, geraspt
- Bak de blokjes chorizo in grote (droge) pan knapperig.
- Voeg de gesnipperde ui toe en bak een paar minuten tot hij zacht is. Indien nodig wat olie toevoegen.
- Voeg de venkel en de knoflook toe en bak een paar minuten mee. Doe ook de stukjes gedroogde tomaat erbij.
- Voeg de rijst toe. Bak alles al roerende tot alle rijstkorrels bedekt zijn met olie.
- Voeg nu geleidelijk de bouillon toe (een soeplepel per keer), terwijl je af en toe roert tot al het vocht is opgenomen. Heb geduld want het kost even tijd.
- Als alle bouillon is opgenomen roer je de Parmezaanse kaas erdoor. Proef nu de risotto en breng hem op smaak met versgemalen peper en/of zout.
- Verdeel de risotto over kommen of borden, gebruik eventueel een bakring om een mooi rondje te maken, en garneer met het groen van de venkel.
Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker ! Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!