Risotto past goed bij het najaar, hoewel je dit natuurlijk het hele jaar door kunt eten. Maar met paddestoelen en truffeltapenade is het toch al snel echt een herfstig bordje. Gebruik truffeltapenade van een goede kwaliteit, dat komt de smaak echt ten goede. Koop bijvoorbeeld deze Salsa Tartufata, verkrijgbaar bij Foodelicious.

Maak je regelmatig risotto, overweeg dan eens om de Multi Chef Pro van Solis aan te schaffen. Deze multi-functionele koker is een slowcooker, rijstkoker, stoompan en risottomaker in één. Ik vind het een geweldige pan die hier al vele uren heeft gemaakt. En risotto maken wordt dan wel echt een fluitje van een cent!

Voor 3-4 personen:

  • 260 g risottorijst
  • 1 dl witte wijn
  • 0,9 liter bouillon, heet
  • 1 flinke rode uit, fijngesnipperd
  • 150 gram spekjes
  • 300 gram gemengde paddestoelen, in plakjes
  • 40 gram geraspte Parmezaan
  • 2 koffielepels truffeltapenade
  • beetje olijfolie of boter

Risotto:

  • Verhit wat olie of boter in een pan met dikke bodem. Bak de paddestoelen op hoog vuur totdat alle vocht verdampt is. Haal ze uit de pan en houd ze apart.
  • Doe nu de spekjes in de pan en bak ze een paar minuten.
  • Voeg de ui toe en bak 2-3 minuten mee tot hij zacht is. Indien nodig een beetje olie toevoegen.
  • Voeg dan de rijst toe en bak al roerende 1-2 minuten tot alle rijstkorrels bedekt zijn met olie.
  • Voeg nu in een keer de witte wijn toe en laat het vocht verdampen terwijl je af en toe roert.
  • Voeg dan geleidelijk aan de hete bouillon toe (een soeplepel per keer) terwijl je af en toe roert tot al het vocht is opgenomen. Heb geduld, het wordt beloond! In totaal duurt het 20-30 minuten totdat alle bouillon is opgenomen.
  • Meng nu de geraspte Parmezaan, de paddestoelen en de truffeltapenade door de risotto en schep om. Houd wat paddestoelen achter voor de garnering.
  • Verdeel de risotto over kommen of borden, gebruik eventueel een kookring om een mooi rondje op het bord te maken.
  • Garneer met wat achtergehouden, gebakken paddestoelen en serveer eventueel met wat peterselie en een gepocheerd eitje.

Gepocheerde eieren:

  • Kook ruim water in een grote pan met wat zout en een flinke scheut azijn. Het water moet niet hard, bubbelend koken maar net tegen de kook aan zitten.
  • Zet ook alvast een kom met heet water klaar, hier bewaar je de gepocheerde eieren in.
  • Neem een klein zeefje, hang dit in een schaaltje en breek een eitje hierin. Op deze manier verdwijnt het overtollige vocht.
  • Schep het eitje in het water (je hoeft het niet te roeren) en pocheer het in 3 minuten gaar. Schep het eitje uit het water en doe het in de kom met heet water om hem warm te houden.
  • Ga zo door totdat alle eieren gepocheerd zijn.
  • Ben je de gelukkige eigenaar van een stoomoven, dan kun je heel gemakkelijk gepocheerde eieren maken door ze in het geheel in een schaal met gaatjes een uurtje te stomen op 62-63 graden. Breek daarna het ei voorzichtig open en je gepocheerde ei komt perfect tevoorschijn.

Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker !
Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!

Eet smakelijk!

Print Friendly, PDF & Email