Heb je even geduld en zin in een heerlijk herfstig bordje eten? Maak dan deze heerlijke risotto. Gebruik wel echte risottorijst, bijvoorbeeld de Riso Carnaroli verkijgbaar bij Foodelicious. Natuurlijk kun je ook de vegetarische variant maken en de spekjes weglaten. En maak je vaak risotto, overweeg dan eens om de Multi Chef Pro van Solis aan te schaffen. Deze multi-functionele koker is een slowcooker, rijstkoker, stoompan en risottomaker in één. Hier in huis wordt hij veel gebruikt. 

Ik krijg vaak vragen over mijn servies, dus voor de geïnteresseerden: het bord is van Gien en kocht ik bij Tafelgoud

Voor 2-3 personen als hoofdgerecht of voor 4 als lunch of tussengerecht:

  • 200 gram risotto rijst
  • 800 ml groentebouillon (heet)
  • 300 gram gemengde paddestoelen, in plakjes
  • 2 sjalotjes of 1 ui gesnipperd
  • 2 tenen knoflook
  • 1 venkelknol, fijngesneden (groen bewaren)
  • 100 gram spekjes
  • 50 gram geraspte Parmezaan, Pecorino of andere kaas
  • peper, zout
  • olijfolie of klontje boter

En verder nodig: pan met dikke bodem

  • Bak de spekjes in een pan met dikke bodem. Haal ze uit de pan en zet ze apart.
  • Bak de paddestoelen in het achtergebleven vet, voeg eventueel wat olie of een klontje boter toe. Haal ze uit de pan en houd apart bij de spekjes.
  • Bak de ui in het achtergebleven vet 1-2 minuten tot hij zacht is. Eventueel nog wat olie toevoegen.
  • Voeg venkel en knoflook toe en bak paar minuten mee.
  • Voeg dan de rijst toe en bak al roerende tot alle rijstkorrels bedekt zijn met olie.
  • Flink wat versgemalen peper en beetje zout toevoegen.
  • Voeg nu geleidelijk aan de hete bouillon toe (een soeplepel per keer), terwijl je af en toe roert tot al het vocht is opgenomen. Heb geduld, het wordt beloond. In totaal duurt het 20-30 minuten totdat alle bouillon is opgenomen.
  • Meng nu de geraspte Parmezaan door de risotto.
  • Doe daarna de spekjes en paddestoelen (wat paddestoelen achterhouden voor garnering) terug in de pan en meng met de risotto.
  • Verdeel de risotto over kommen of borden, gebruik eventueel een kookring om een mooi rondje op het bord te maken.
  • Garneer met wat achtergehouden, gebakken paddestoelen en wat groen van de venkel.

Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker ! Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!

Eet smakelijk!

Print Friendly, PDF & Email