Een feestelijk nagerecht uit de Delicious Magazine. Zeer geschikt voor je kerstdiner, maar ook op andere momenten zal het in de smaak vallen. De ricotta-anijsroom kun je desgewenst 1 dag van tevoren maken en in de koelkast bewaren. Ook de hazelnoten kun je prima eerder roosteren. Ik paste een paar dingen op het recept aan; voegde ook wat kardemom en speculaaskruiden toe, en haalde de hazelnoten even door de honing, zodat ze een krokant laagje krijgen. Â Heb je geen vijzel, gebruik dan gemalen anijszaad, gewoon verkrijgbaar bij de supermarkt.
Voor 8 personen:
- ½ el anijszaad
- snuif kardemom
- snuif speculaaskruiden
- 50 gram hazelnoten
- 250 gram ricotta
- 500 ml slagroom
- 2 el kristalsuiker
- 20 gram boter
- 1 flinke tros rode druiven, los geplukt
- 2 eetlepels honing
- 3-4 eetlepels port,
- 16 kletskoppen + extra voor garnering
- evt. zoutvlokken
- Meng de hazelnoten met 1 eetlepel honing en zet 20 minuten in oven op 150 graden. Haal dan de plaat uit de oven en laat afkoelen.
- Rooster het anijszaad in een droge koekenpan tot het aroma vrijkomt. Laat afkoelen en vijzel daarna fijn in de vijzel. Voeg de kardemom en de speculaaskruiden toe.
- Klop de ricotta luchtig met de mixer. Klop het kruidenmengsel erdoor.
- Klop in een andere kom de slagroom met de suiker met de mixer bijna stijf.
- Spatel (niet mixen) de slagroom door de ricotta. Dek af met plasticfolie en zet koud weg.
- Smelt de boter in een pan met dikke bodem en voeg als de boter gesmolten is de druiven en 1 eetlepel honing toe. Laat in ± 3 min. karamelliseren.
- Voeg de port toe aan de overgebleven druiven in de pan. Gebruik je liever geen alcohol, vervang de port dan door wat granaatappelmelasse of balsamico-stroop.
- Breek de kletskoppen in grove stukken en verdeel de helft over 8 hoge glazen of coupes.
- Lepel hier de helft van de ricotta-anijsroom over en maak zo nog een laag. Verdeel hier wat druiven over, bestrooi met hazelnoten en evt. wat zoutvlokken naar smaak. Steek er een extra kletskop in.
Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker !
Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!