Yvette van Boven blijft een van m’n favoriete kookboekschrijfsters. Zeker in de herfst-winter pak ik haar boeken er vaak bij. Dit recept komt overigens uit de Volkskrant van september dit jaar. Het stond al even op m’n lijstje en toen ik afgelopen weekend eters kreeg heb ik het gemaakt. Een hele dikke aanrader! Dit nagerecht zo niet misstaan op je kerstdiner. Misschien ga ik het met kerst gewoon nog een keer maken. Yvette serveerder het ijs met gegrild steenfruit, ik deed dat met druiven die even gebakken zijn in de roomboter een scheut PX-sherry azijn. Voor de crunchy topping gebruikte ik wat Oot granola (pumpkin spicy) Maar je kunt ook net als Yvette wat havervlokken met kaneel en nootmuskaat in de boter bakken en er van het vuur af wat bruine suiker erdoor roeren.
Voor het ijs (6 personen):
- 75 gram risottorijst (of andere rondkorrelige rijst zoals sushirijst)
- 750 ml volle melk
- 1½ theelepel vanille-extract
- 50 + 75 gram kristalsuiker
- snuf zout
- 150 ml slagroom
- 3 eidooiers
Voor de topping:
- Hand vol druiven, gewassen en gedroogd
- 2x klont roomboter
- Scheut PX-sherry azijn of balsamico
- Handje Oot-Pumpkin Spice
- Week de rijst 30 minuten in een kom koud water.
- Giet het af en zet het met de melk, 50 gram suiker, snuf zout en het vanille-extract op en breng onder af en toe roeren aan de kook.
- Draai het vuur gelijk zachter en laat de rijst 35 minuten, onder geregeld roeren, zacht sudderen tot de rijst zacht is en met de melk dik is geworden. Draai het vuur uit.
- Klop in een kom de slagroom met de dooiers en 75 gram suiker los.
- Roer een pollepel hete rijstebrij bij het room-eiermengsel en schep dan het eiermengsel terug bij de rijstepap in de pan.
- Draai het vuur nog even middelhoog en blijf de rijstepap roeren tot hij iets bindt. Laat het niet meer koken, dan zal het ei stollen.
- Giet in een lage bak en laat afkoelen tot kamertemperatuur. (Een lage bak is belangrijk omdat het ijs in een hoge bak erg hard wordt in de vriezer omdat er dan veel lucht bij kan.)
- Zet dan vier uur in de vriezer om op stijven en klop elk half uur (echt doen) even door tot er stevig roomijs ontstaat.
- Als je het ijs een dag vooraf maakt, haal het dan zeker 15 minuten voordat je het wilt serveren uit de vriezer, liefst iets langer.
- Smelt een klont boter in de koekenpan en bak de druiven hierin even goed aan. Voeg een scheut PX-sherry azijn of balsamico-azijn toe en bak lekker mee.
- Schep wat ijs in een kom, verdeel er de warme druiven over en voor de crunch een handje Granola of de zelf gebakken havervlokken.
Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker !
Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!