Alweer een recept van Yvette van Boven? Ja alweer. Omdat ze zo verdraaid lekker zijn en er ook nog eens heel smaakvol uitzien. De miso in dit gerecht geeft het een heerlijke umami-smaak. Je serveert het als hoofd- of bijgerecht, en gaat goed samen met een groene salade. Ook uitstekend geschikt  in een feestelijk diner. Om je vingers bij af te likken!

Voor 4-6 stukken:

  • 500 gram regenboogwortelen, geschrapt, de dikke in helften of kwarten
  • zeezout en versgemalen zwarte peper
  • 60 gram roomboter, gesmolten
  • 3 eetl. rijst- of witte wijnazijn
  • 2 eetl. gembersiroop of honing
  • 2 eetl. zoute sojasaus
  • 3 eetl. (liefst witte) miso
  • snuf chiliflakes
  • 1 eetl. geroosterde sesamolie
  • 5 plakjes roomboterbladerdeeg (diepvries)
  • handje bloem, voor bestuiven aanrecht
  • en verder nodig: ronde bakvorm van ca. 24 cm
  • Kook de wortels een paar minuten in ruim kokend gezouten water of doe dit net als ik sous-vide of in een stoomoven zodat de kleuren mooi behouden blijven.
  • Giet ze af en spoel koud af, laat goed uitlekken.
  • Vet de bakvorm in met een drup gesmolten boter, beleg met bakpapier en kwast opnieuw in, ditmaal met sesamolie. Heb je dat niet, gebruik dan gesmolten boter.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Roer de azijn, gembersiroop, soja, miso en een snuf chiliflakes door de rest van de gesmolten boter. Giet een ruime helft in de bakvorm en smeer het met het boterkwastje zo uit dat het de bodem goed bedekt.
  • Leg de wortels in de lengte in de bakvorm, even mooi passen dat alles er strak in zit.
  • Rol de plakjes deeg uit op een met bloem bestoven aanrecht tot een lap die op bakvorm past en iets overhangt. Maak een gaatje in het midden, om straks de stoom te laten ontsnappen.
  • Leg de deeglap op de wortels, stop de randen goed in.
  • Bak de worteltatin in 20-25 minuten mooi goudbruin, laat hem 2 minuten rusten en keer de vorm om op een groot bord.
  • Besmeer met de achtergehouden miso-karamel (verwarm die eventueel als het wat is gestold) en snijd in stukken.

 

Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker !
Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!

Eet smakelijk!