In de categorie “hip” kunnen we er eigenlijk niet om heen. Ramen staat voor een gerecht, een hele maaltijd, namelijk de traditionele Japanse soep met noedels. De enige reden om deze Japanse soep te maken is omdat het gewoon heel erg lekker is. Een kommetje ramen is gezond, krachtig en vol groente. De basis is een geurige bouillon met tarwenoedels en hier voeg je allerlei “toppings” aan toe. De originele Japanse versie bevat een dikke, zelfgemaakte bouillon van varkensvlees (tonkutsu); deze moet je echt zelf maken. Maar voor mijn recept mag je elke bouillon kiezen (zelfgemaakte groente- of kippenbouillon of heel makkelijk van een blokje of uit een glazen pot van de supermarkt). Toppings variëren van vlees, vis, garnalen, groenten, paddenstoelen een gekookt eitje tot zeewier of tofu.

Ramen wordt officieel gemaakt met speciale noedels die bereid zijn met tarwebloem, water, eieren, zout en basisch water (kansui). Dit zorgt ervoor dat het deeg elastisch wordt. Bij de supermarkten en toko kun je noedels voor ramen gewoon kopen (merk Habubaku). Kun je ze niet vinden: neem dan andere noedels.

Ik heb laatst een ramen gemaakt met reepjes, kruidige en “sticky” gebakken karbonade vlees. Van de botten en de vleesrestanten heb ik de bouillon getrokken. Maar dat kost wel wat meer tijd…

Ingrediënten voor 4 personen

Bouillon

  • 1 liter bouillon (naar keuze)
  • 2 tenen knoflook
  • 2 cm gember
  • Een halve rode peper
  • 1 el sesamolie
  • Versgemalen peper
  • 2 bosuien in grove stukken
  • 3 el Japanse sojasaus
  • Paar paddenstoelen (champignons of shitake)
  • 1 el vissaus of een zakje bonito/dashi poeder (Japanse gedroogde tonijnbouillon, dashi: toko)

Vlees en marinade (of als alternatief: vis, garnalen, tofu)

  • 200 gram vlees (varkensvlees of kipfilet)
  • 1 tl chinees vijfkruidenpoeder
  • 2 el sojasaus
  • 1 el hoisinsaus
  • 1 el suiker
  • Beetje citroensap (halve)
  • 1 cm geraspte gember
  • 1 teen knoflook 

Noedels: 200 gram noedels (voor ramen of anders udon, eier of soba noedels)

Overige toppings

  • ½ Paksoi in fijne reepjes
  • 3 bosuien in fijne ringen
  • 4 champignons in fijne reepjes
  • 2 gekookte eieren (gepeld en doormidden gesneden)
  • sesamzaad
  • Japanse chilivlokken mengsel (Togarashi) of wat fijn gesneden rode peper

Ook mogelijk: taugé, geraspte wortel, courgette, kool, etc

Optioneel: koriander of fijngesneden reepjes nori zeewier (waar je de sushi in rolt!) of Furikake een kant en klare Japanse krokante topping. Indien je ook een eetlepel miso pasta aan je soep toevoegt dan noemen we het: miso ramen (je moet dan geen vissaus of dashi poeder toevoegen en slechts 1 el sojasaus anders wordt het te zout).

  • Snij het vlees in dunne reepjes.
  • Meng de ingrediënten voor de marinade en marineer de reepjes 20-30 minuten.
  • Zet in de tussentijd de bouillon op met alle ingrediënten en laat 20-30 minuten op laag vuur trekken.
  • Was en snij de groente in plakjes of reepjes.
  • Zeef de bouillon.
  • Bak het vlees knapperig en gaar in zonnebloemolie (of andere olie).
  • Kook de noedels volgens de gebruiksaanwijzing gaar en giet af.
  • Zorg dat de andere ingrediënten klaar staan en dat de bouillon heet is.
  • Neem 4 grote kommen en leg onderin de noedels; het vlees, de groente toppings.
  • Giet er de hete bouillon op en garneer met sesamzaad, koriander, rode pepertjes of togarashi, norisnippers, leg de eieren er voorzichtig in.
  • Slurpen maar!

Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker !
Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!

Eet smakelijk!