Een bijzondere taart uit de Foodies. Ik heb het recept een beetje aangepast voor kleine (papieren) cake vormpjes; ideaal voor een picknick met een kloddertje zelfgemaakt yoghurt of hangop! Het kost wel wat tijd maar dan heb je ook wat!

Deze taart bevat een combinatie van de knapperige onderlaag; een zachte bovenlaag met amandelmeel en dan de zoet-zure rabarber. Rabarber is volop te krijgen in de maand mei en door de rode kleur is het echt een prachtig ingrediënt!

Voor 6 muffinvormpjes

Deeg onderlaag:

– 100 gram bloem

– 70 gram boter

– 30 gram suiker

Deeg bovenlaag:

– 25 gram bloem

– 65 gram boter (zacht)

– 70 gram suiker

– 1 ei

– ½ tl bakpoeder

– 65 gram amandelmeel

 Rabarber:

– 125 gram schoongemaakte rabarber

– sap van een sinaasappel

– 25 gram suiker

– optioneel: scheutje vlierbessensiroop

Verder nog:

– aardbeien of frambozenjam (1 tl per cakeje)

– 6 papieren muffinvormpjes

Ter garnering:

– dikke yoghurt of hangop

– amandelschaafsel

Onderlaag deeg:

  • Meng de ingrediënten voor het deeg van de onderlaag en laat minimaal een uur rusten in de koelkast (kan ook de avond van te voren gemaakt worden).

Rabarber:

  • Verwarm de oven voor op 160 graden (hete lucht) of 180 graden (onder/bovenwarmte), voor de rabarber.
  • Was de rabarber.
  • Maak de rabarber schoon, snij in stukjes van 2 cm en leg in een ovenschaal, bestrooi met de suiker, sinaasappelsap en een scheutje siroop (optioneel).
  • Gaar 20 minuten.
  • Laat afkoelen in de vloeistof.

Bakken onderlaag:

  • Haal het deeg uit de koelkast (30 minuten van tevoren).
  • Verwarm de oven voor op 170 graden (hete lucht) of 190 graden (onder/bovenwarmte).
  • Vul de papieren vormpjes met een laagje deeg van 2 cm en druk goed aan.
  • Bak gedurende 10 minuten.
  • Smeer dan in met een tl jam per vormpje.

Bakken bovenlaag met rabarber

  • Meng de ingrediënten van de bovenlaag.
  • Leg op elke onderlaag een flinke dot deeg.
  • Druk dan 4 stukjes rabarber in het deeg.
  • Bestrooi eventueel met amandelschaafsel.
  • Bak in 18-20 minuten goudbruin.

 Serveren:

  • Serveer warm of op kamertemperatuur met een eetlepel dikke yoghurt (of hangop, crème fraîche, vanille-ijs).

Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker !
Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!

Eet smakelijk!