Quiches kun je makkelijk een dag van te voren te maken en dan koud eten of even opwarmen. Ideaal dus. Ik ben een grote fan van het zogenaamde “pie-deeg” of hartige taart deeg van Koopmans (uit de diepvries). Het is makkelijk en bakt dusdanig krokant dat je vele soorten vullingen kunt gebruiken. Toch probeer ik de vulling nooit te “nat” te maken en bedek ik de bodem met een laagje paneermeel. 

Een andere truc om een droge en krokante hartige taart bodem te behouden is het gebruik van gedroogde paddestoelen i.p.v. verse! De gedroogde paddestoelen absorberen het overtollige vocht in de vulling een geven een heerlijke smaak.

 –*In het voorjaar heb ik deze quiche gemaakt met daslook! Het groeit in de tuin bij mijn ouders. Het is in het voorjaar te koop bij speciaalzaken en geeft weer net een iets andere uiensmaak dan bieslook of bosui. In de bossen van zuid-limburg groeit de daslook in het wild, het is echter een beschermde plant. In de daslook-periode geuren de bossen naar uien en knoflook!

Voor 4-6 personen (een standaard springvorm of langwerpig bakblik).

  • 1 pakje hartige taart deeg van Koopmans (supermarkt, diepvries)
  • 4 eieren medium
  • 1 zakje (ongeveer 20 gram) gedroogde paddestoelen (supermarkt)
  • optioneel: truffelpasta of olie of poeder voor een lekkere truffelsmaak
  • een grote bos bieslook (of een heel plantje) en dan heel fijn geknipt
  • olie of roomboter om in te bakken
  • 2 uien zeer fijngesnipperd
  • 2 bosuien zeer fijn gesnipperd
  • 2 tenen knoflook
  • 200 gram kaas (belegen of oud)
  • 50 ml melk
  • peper
  • 2 eetlepels paneermeel
  • 1 eetlepel ketjap
  • 1 theelelepel gedroogde tijm
  • 1 theelepel paprikapoeder pikant
  • Ontdooi het deeg en vet de bakvorm in.
  • Leg het deeg in de bakvorm zodat alles bedekt is en er een rand is van 3 cm (minimaal)
  • Zet de bakvorm direct koud weg in de koelkast tot vullen.
  • Maal de paddestoelen fijn in de blender.
  • Bak de gesnipperde uien, bosuien, paprikapoeder en knoflook in olie of roomboter.
  • Voeg na 10 minuten de melk toe, gemalen paddestoelen, de ketjap, de gesnipperde bieslook, de tijm, peper en laat nog 10 minuten sudderen.
  • Klop de eieren met de geraspte kaas los. Voeg eventueel de truffel (pasta, olie of poeder) toe, naar smaak.
  • Haal van het vuur en voeg toe aan het ei-kaasmengsel.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  • Bestrooi het deeg met wat paneermeel.
  • Breng de vulling pas over in de bakvorm als de oven op temperatuur is.
  • Bak 30-35 minuten tot goudbruin.
  • Direct opeten of afkoelen en bewaren (let op dat je hem goed laat afkoelen voordat je hem in de koelkast zet, anders wordt het deeg alsnog zacht).

Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker !
Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!

Eet smakelijk!